We blikken terug op een geslaagde Afvalchallenge!

51 huishoudens hebben aan de challenge meegedaan om zo weinig mogelijk restafval over te houden.

We hielden elkaar op de hoogte via nieuwsbrieven en de Afvalchallenge Whatsapp groep.

De Afvalchallenge startte op 1 oktober 2021 en liep af op 31 oktober 2021. Voorafgaand aan de uitdaging heeft iedereen een prullenbak voor het

PMD-afval en een handbagage weegschaal ontvangen. Met deze hulpmiddelen zijn de deelnemers aan de slag gegaan. Het doel was om zoveel mogelijk afval te scheiden en bewust met afval om te gaan.

Dat is gelukt! Veel deelnemers produceerden tussen de 2 kilogram en 6 kilogram restafval per maand. Een groot aantal deelnemers gaven aan dat het niet nodig was om de container in de maand oktober te laten leegmaken.

Gemiddeld 7 kilogram restafval per inwoner!

Van ruim 20 deelnemers hebben we de registratieformulieren retour ontvangen. Er is tijdens de Afvalchallenge gemiddeld 7 kilogram restafval* per deelnemer geproduceerd. Zou het op dit niveau doorgaan, dan komt dat uit op gemiddeld 84 kilogram restafval per deelnemer per jaar. In vergelijking met 2020 werd nog 272 kilogram restafval per inwoner geproduceerd.

*Gemiddelde van aantal ontvangen registratieformulieren.

Verbluffende resultaten zijn behaald

Maar het beste resultaat is dat door de challenge bewuster met het afval wordt omgegaan! In plaats van alles klakkeloos bij het restafval te gooien, wordt nu eerst nagedacht of het afval hergebruikt kan worden. Wat vooral opvalt is hoeveel plastic afval men heeft. Dat wordt nu gescheiden aangeboden bij het PMD. Maar de deelnemers schrikken van de hoeveelheid plastic er wordt verbruikt. Bijvoorbeeld een huishouden van 4 personen geeft aan dat zij vaak 4 PMD-zakken per week aanbieden. Producenten en winkels gebruiken veel plastic om de producten te verpakken en dat is ontzettend zonde. Hier ligt zeker nog een taak voor de producten om aan te werken!

Met het gezin afval scheiden gaat ook goed! Een aantal deelnemers laten weten dat de kinderen ook bewust meedoen met de afvalchallenge. Door het samen te doen merken zij dat het ze makkelijker afgaat.

Wat blijft aan restafval over?

Het restafval bestaat vooral uit kattenbakvulling, luiers, sanitair afval en stofzuigerzakken. Deelnemers met katten geven als tip om klontvormende kattenbakvulling te gebruiken, zodat het vervuilde kattengrit er makkelijk uitgeschept kan worden.

Ben jij al bekend met wasbare luiers? Niet alleen scheelt het een berg afval, maar wasbare luiers zijn tegenwoordig heel gebruiksvriendelijk! Vaak worden kinderen ook eerder zindelijk door deze luiers te dragen. Kijk  vooral even het filmpje voor meer informatie.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Publicaties.
Ik Accepteer