Glasbak, vuilniszak of milieustraat?

Glas kan oneindig vaak gerecycled worden. Recyclen bespaart veel grondstoffen en en energie. Je helpt het milieu dus als je glazen flessen en potten in de glasbak gooit.

Glazen potjes en flessen mogen met restjes en al in de glasbak. Ook kleine flesjes en potjes – bijvoorbeeld medicijn- en parfumflesjes, crèmepotjes en potjes waar
kruiden of babyvoeding in heeft gezeten – zijn welkom. Schoonschrapen is welkom, omspoelen of afwassen is niet nodig.

Metalen deksels en doppen mogen mee de glasbak in, het metaal wordt later uit het glas gevist en levert het recyclingbedrijf geld op. Plastic deksels kunnen in de pmd-zak.

(Deze tekst gaat door onder de foto)

Niet: glazen en vazen

Ander glas dan verpakkingsglas - theeglazen, wijnglazen, andere drinkglazen, (oven)schalen, vazen en sierflessen - is niet geschikt voor de glasbak, maar hoort in de vuilnisbak bij het restafval. Theeglazen en ovenschalen zijn van hittebestendig glas gemaakt. Dit (geharde) glas heeft een ander smeltpunt dan verpakkingsglas en verstoort daardoor de recycling.

Ook kristal hoort niet in de glasbak omdat het een andere samenstelling heeft. Het verschil tussen glassoorten is niet makkelijk te zien. Daarom mogen deze glassoorten niet in de glasbak.

Ook niet: vlakglas

Ook vensterglas, glas van foto- en posterlijsten en spiegelglas (zogeheten vlakglas) horen niet in de glasbak. Vlakglas heeft een andere samenstelling dan verpakkingsglas. Je levert het in bij de milieustraat.

WEL
Glazen potten en flessen
Verpakkingsglas
Kleine flesjes en potjes (medicijnflesjes, parfumflesjes, crèmepotjes, babyvoedingspotjes, kruidenpotjes)

NIET
Hittebestendig glas zoals theeglazen, wijnglazen, drinkglazen, (oven)schalen en vazen
Kristalglas
Vlakglas zoals spiegelglas, glas van foto- en posterlijsten, dubbelglas met aluminiumstrip tussen panelen, draadglas, gelaagd glas, kweekglas, gehard glas, glazen douchewanden en glazen snijplanken
Spaarlampen, ledlampen en tl-buizen
Aardewerk zoals borden, bekers en kruiken