Meer ruimte om je afval te scheiden

Je bent goed bezig met het scheiden van je afval! Vorig jaar werd er namelijk per inwoner van Goeree-Overflakkee gemiddeld 127 kilo restafval ingezameld. Vier jaar eerder was dat ruim twee keer zoveel. De volgende stap wordt nu gezet om het scheiden van afval nog verder te verbeteren. En de kosten voor inwoners van de gemeente niet op te laten lopen. De gemeenteraad besloot dat op 12 oktober 2023.

Die beslissing heeft invloed op de afvalinzameling vanaf 2024 en daarom zetten wij de veranderingen voor je op een rijtje:

  • Vanaf januari halen wij 1x per week pmd-afval huis-aan-huis op.
  • In de eerste maanden van het jaar verdwijnen de pmd-verzamelcontainers.
  • Vanaf 8 april legen we je restafvalcontainer 1x per vier weken.
  • Voor inwoners met (veel) medisch afval bieden we vanaf april maatwerk aan.
  • Vanaf april wijzigen de inzameldagen voor huishoudelijk afval. De nieuwe inzameldagen vind je in de Afvalkalender.
  • In het voorjaar wisselt de RAD de huidige papiercontainer in voor een ander exemplaar. Hiermee halen wij vanaf juli oud papier en karton bij je aan huis op.

Hieronder leggen we elke verandering zo helder mogelijk voor je uit. Dat doen we doorlopend, omdat we al plannend en werkend nieuwe informatie met je kunnen delen.

We houden je ook op de hoogte in de RAD-app, het Afvalnieuws dat elke laatste dinsdag van de maand verschijnt in Eilanden-Nieuws en Groot Goeree-Overflakkee en op onze socialmediakanalen (we zijn het meest actief op Facebook).

Dit verandert er in 2024

smartphone met daarop de RAD Afvalkalender van juni 2023

RAD-app

Heb je de RAD-app nog niet? Download ‘m dan in de App Store en de Google Play Store. In de RAD-app zie je in een overzicht wanneer wij het afval bij je ophalen en welk afval in welke bak hoort.

Je kunt de app zo instellen, dat je een melding krijgt voordat we je container komen legen of je pmd-zak komen ophalen. Zo vergeet je nooit meer je container op tijd buiten te zetten of je pmd-zak op tijd buiten te hangen!

kitten in kattenbak

Katten(bakvulling)

Als je een kat hebt, gebruik je jaarlijks een flinke hoeveelheid kattenbakvulling. Hoeveel dit precies is, hangt af van de kat (hoeveel poept en plast hij) en of hij ook buiten zijn behoefte kan doen, het soort kattenbakvulling en hoe vaak je de bak verschoont.

Om de hoeveelheid afval uit de kattenbak in je restafvalcontainer binnen de perken te houden, scheelt het als je regelmatig poep en door urine samengeklonterde vulling uit de bak schept. Hierdoor hoef je de kattenbakvulling minder vaak te vervangen en stinkt de kattenbak ook minder (meer tips over duurzamer gebruik van kattenbakvulling lees je op de website van Milieu Centraal).

Als je denkt dat je vanaf april meer ruimte nodig hebt voor je restafval, kun je een tweede restafvalcontainer aanvragen. Op de website van SVHW vind je de tarieven voor een extra restafvalcontainer.

 

Kliko voor luiers op de milieustraat in Middelharnis

Luiers

Met een of meerdere kinderen in de luiers heb je waarschijnlijk meer restafval dan een gemiddeld huishouden. Hoe zit dat dan straks als je restafvalcontainer niet meer om de week geleegd wordt? We geven je een aantal tips.

  • Verzamel de gebruikte luiers en lever zin in bij de milieustraat in Goedereede of Middelharnis onder openingstijden. Dit kan zonder reservering en kost je ook geen tegoed van je milieupas.
  • Je kunt ervoor kiezen om (tijdelijk) een extra restafvalcontainer aan te vragen. Op de website van SVHW vind je de tarieven voor een extra restafvalcontainer. Voor elke keer dat je je restafvalcontainer aanbiedt, betaal je een vast bedrag per keer (ook die tarieven vind je op de website van SVHW).
  • Heb je nu een 140 liter container? Je kunt ‘m laten omwisselen voor een container van 240 liter. Neem hiervoor contact op met onze klantenservice.
  • Vier weken volle luiers in je Kliko… we weten dat dat in de warmere maanden wat stankoverlast kan geven. Als je de volle luiers verpakt in een luierzakje of een andere luchtdichte zak voordat je ze in de restafvalcontainer gooit, scheelt dat enorm in de geur. Na elke leging je container goed onderhanden nemen met heet water en (schoonmaak)azijn houdt je Kliko ook fris.
  • Wissel wegwerpluiers af met wasbare luiers. Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers, ook als je het wassen en de productie ervan meetelt*.
  • Hoe sneller je kind zindelijk is, hoe minder luiers je hoeft te gebruiken. En daardoor ben je ook goedkoper uit. Door te letten op signalen van je kind en met zindelijkheidstraining, kan je kind vaak vroeger uit de luiers. Je kunt zo honderden verschoningen en dus afval besparen*.

* Deze (en meer) tips over (wasbare) luiers vind je op de website van Milieu Centraal.