Oud papier & karton

Per persoon gebruiken we in Nederland gemiddeld 150 kilo papier en karton per jaar. Daarvan verdwijnt er per inwoner jaarlijks gemiddeld 10 kilo oud papier in de grijze container. Dat is jammer, want papier is zeer geschikt voor hergebruik.

Oud papier is geen afval, maar een belangrijke grondstof voor de productie van nieuw papier en karton. In Nederland wordt papier voor tweederde van oud papier en karton gemaakt en sommige papiersoorten zijn zelfs gemaakt van 100% gerecycled papier en karton.

Huis-aan-huis ophalen van papier

In een aantal dorpen in de Hoeksche Waard halen verenigingen, scholen en instellingen het huishoudelijk papier huis-aan-huis op. Zij ontvangen hiervoor een subsidie per kilogram oud papier. De dagen waarop dit gebeurt, staan vermeld op de flyer die de vereniging huis-aan-huis verspreidt binnen haar inzamelgebied. Ook zijn er verenigingen en instellingen die een container op hun terrein voor papier hebben, waar je oud papier naartoe kunt brengen. Ook die info vind je op de flyer van de verenigingen. Een overzicht van die verenigingen vind je in de opsomming hiernaast (of hieronder, als je deze pagina op een mobiel device leest).

Is er bij jou in de buurt geen vereniging actief die oud papier inzamelt? Dan zamelt de RAD het oud papier in. Daarvoor vind je in verschillende wijken ondergrondse papiercontainers. Ook kun je als bewoner gratis een papiercontainer aanvragen als er geen vereniging in je wijk of dorp papier inzamelt.

In de RAD-app (en in de online Afvalkalender) vind je de data waarop we de papiercontainer bij je komen legen.

En heb je een grote hoeveelheid oud papier of karton die niet in de container past of is er geen vereniging actief bij je in de buurt? Breng het dan naar de milieustraat.

Wat mag wel en niet bij het oud papier?

De hoofdregel is dat schoon en droog papier en karton bij het oud papier mag. Want alleen schoon en droog papier en karton kan gerecycled worden tot nieuw papier en karton. Karton met vetvlekken zoals gebruikte pizzadozen kan niet verwerkt worden. Het vet trekt in de papiervezels waardoor de vezels onbruikbaar worden.

Verenigingen die oud papier ophalen in de Hoeksche Waard

Klik op de naam van de vereniging voor meer een pdf met meer informatie.

Verzoek van de verenigingen: zet het oud papier en karton op tijd klaar. De ophaaltijden vind je op de flyers van de verenigingen.

papiersnippers

TIP Papiersnippers? Doe ze in een papieren zak of kartonnen doos en bied ze zo aan bij het oud papier. Zo voorkom je dat de snippers wegwaaien en als vervuiling in de natuur terechtkomen.

WEL
Kranten, tijdschrift, reclamedrukwerk en folders (zonder plastic hoesje)
Gidsen en catalogi
Print- en kopieerpapier (inclusief nietjes, paperclips en plakband)
Enveloppen van papier of karton (met venster)
Kassabonnetjes
Toegangskaarten
Boeken en brochures
Cadeaupapier
Karton en eierdozen
Kartonnen opvulling en papiersnippers (in een afgesloten doos)
Golfkarton

NIET
Nat of vies papier en karton
Sanitair papier (zakdoekjes, tissues, keukenpapier, luiers, wc-papier)
Behang en vinyl
Melk-, yoghurt-, en drinkpakken (pmd)
Vloeibaar wasmiddelen verpakkingen
Treinkaartjes en ov-chipkaarten
Dozen met voedselresten, taartdozen, pizzadozen, bakpapier
Gebruikte koffiefilters
Piepschuim
Enveloppen met plastic aan de binnenzijde
Ordners en ringbanden
Taartdozen met voedselresten en kunststofvenster, pizzadozen en bakpapier