Gratis een groene, aangename leeromgeving

Hoe? Door textiel in te zamelen! Want textiel is geld waard. Als je als school meedoet met Textiel eruit, groen erin, ontvang je voor iedere ingezamelde kilo textiel een punt. De punten die je opspaart, kun je vervolgens inwisselen voor bijvoorbeeld een insectenhotel, regenton, vlinderborder of een moestuinbak voor de school. Zo realiseer je kosteloos een aangename, groene leeromgeving voor nu en later samen met de leerlingen.

Voordelen van vergroenen

Een groen schoolplein brengt een kind rust en plezier, een plek om te ontdekken, te leren en te spelen. Er zijn voldoende onderzoeken die uitwijzen uit dat kinderen een groen schoolplein vele malen leuker vinden dan een ‘grijze oase’ en zelfs dat meer groen rondom school de concentratie in het klaslokaal verbetert. En een groen schoolplein draagt bij aan biodiversiteit, minder wateroverlast, minder hitte en een schonere lucht.

Met Textiel eruit, groen erin gaan we daarom samen met en voor scholen op missie op zoveel mogelijk groene schoolpleinen te realiseren. Zo willen we bijdragen aan het bereiken van 80% vergroende schoolpleinen in 2030 (nu is nog maar 20% van de schoolplein ‘groen’).

Impact

Als je meedoet met Textiel eruit, groen erin draag je als school bij aan:

Textiel eruit, groen erin - kinderen bij waterpomp met waterloop

Meer textiel = meer groen

We combineren textielinzameling met het vergroenen van schoolpleinen. Zo creĆ«ren we een unieke mogelijkheid voor je school om zonder eigen investering te vergroenen. Uit ervaring weten we dat je als (basis)school per jaar zo’n 10.000 kilo textiel in kunt zamelen. Omgerekend is dat een budget van 2.000 euro per school. Met Textiel eruit, groen erin is de rekensom 10.000 kilo textiel = 10.000 punten.

Voor 1.311 punten kan je een insectenhotel laten plaatsen bij je schoolplein, 10 vierkante meter voedselbos heb je voor 558 punten en een belevings- of blotevoetenpad kun je al laten aanleggen voor 4.023 punten. Waar gaan jullie eerst voor sparen? Een overzicht van de ‘groenopties’ vind je hier.

Hoe werkt het?

  1. Je meldt je school aan voor Textiel eruit, groen erin.
  2. De RAD plaatst een textielcontainer bij de school op een zichtbare en goed bereikbare plek.
  3. Wij helpen je met de promotie voor de inzameling van textiel.
  4. Jullie starten met het sparen van zoveel mogelijk kilo’s textiel. Iedere kilo textiel is 1 punt waard.
  5. We legen de container iedere 2 weken. Is de container al eerder vol? Meld het bij ons, dan komen we de container tussentijds legen.
  6. Wij wegen het ingezamelde textiel per school en laten je elke maand weten hoeveel kilo en dus hoeveel punten je gespaard hebt.

Waarom meedoen?