Vanaf 2025 nog meer manieren om je afval te scheiden

De gemeente Hoeksche Waard streeft naar een circulaire en afvalvrije economie. Dit betekent onder meer dat spullen die we nu nog zien als afval, opnieuw als product gebruikt worden. Daarom is het belangrijk dat we grondstoffen zoals textiel, papier, plastic verpakkingen en elektrische apparaten, goed scheiden van het restafval. De gemeenteraad stemde op 18 juni 2024 in met het nieuwe grondstoffenbeleidsplan, waarin staat hoe de gemeente dit de komende jaren wil doen en wij dat uit gaan voeren.

Dankzij besparing meer dienstverlening

Zo’n 70 procent van de huishoudens in de Hoeksche Waard laat de grijze container hooguit 1x per maand legen. Dit zorgt voor veel gereden kilometers voor relatief weinig restafval. Vanaf 1 januari 2025 komen we daarom eens in de 4 weken langs om je grijze Kliko te legen. Dit levert een besparing op en stimuleert jou als inwoner om je afval nog beter te scheiden.

Dankzij de besparing kunnen we voor andere afvalsoorten extra maatregelen nemen om de gescheiden inzameling makkelijker te maken. Zo werken we samen aan het doel dat de gemeente Hoeksche Waard wil behalen: in 2030 hou je als inwoner elk jaar maximaal 50 kilo restafval over. Want hoe meer grondstoffen we apart inzamelen, hoe beter en hoe minder restafval je overhoudt.

(De tekst gaat verder onder de illustratie)

Het doel van dit nieuwe grondstoffenbeleidsplan: meer zuivere grondstoffen en minder restafval

 

Zo wordt afval scheiden makkelijker

Het aantal textielcontainers in de gemeente wordt uitgebreid, zodat je op meer plekken je gebruikte kleding en ander textiel kwijt kunt.

In elk dorp komt een inzamelpunt (een brengcontainer) voor kleine, kapotte elektrische apparaten, zodat je die niet hoeft op te sparen tot een volgend bezoek aan de milieustraat.

Elektrische apparaten die nog gerepareerd moeten worden, kun je naar een Repair Café bij jou in de buurt brengen als je zelf niet zo handig bent. Werkt het apparaat nog? Breng het dan naar een kringloopwinkel bij je in de buurt, zodat iemand anders er iets aan heeft.

In het voor- en najaar halen we op 12 vaste dagen snoeiafval op, naast de reguliere gft-inzameling.

Later dit jaar of begin 2025 hoor je hier meer over.

Voor inwoners met veel medisch afval bieden we een oplossing op maat.

Onder het kopje ‘Luiers, medisch afval, kattenbak of een 140 liter container’ verderop op deze pagina lees je hier meer over.

In elk dorp komt 1 keer per maand een mobiele milieustraat voor klein grofvuil.

Later dit jaar hoor je hier meer over.

Tegen een laag bedrag halen we vanaf februari/maart 2025 klein grofvuil aan huis bij je op (denk: ongeveer de grootte van 4 grote boodschappentassen).
Later dit jaar hoor je hier meer over. Ook de tarieven zijn dan bekend.

Als test halen we op vaste momenten in 1 dorp in de Hoeksche Waard textiel huis-aan-huis op. De inwoners van de plaats waarin we hiermee gaan testen, horen hierover zodra de details bekend zijn.

Je kunt kosteloos een tweede container aanvragen voor oud papier en karton. Dat kun je nu al doen via onze webshop.

Net als voor het legen van je gft-container betaal je voor het laten legen van je (tweede) papiercontainer niets extra (alleen voor het legen van je restafvalcontainer of het aanbieden van je restafvalzak bij een ondergrondse container betaal je per keer).

Er komt een bewaarbakje dat perfect op je aanrecht past voor organisch keukenafval -denk aan: etensresten, groenten- en fruitschillen, eierschalen, gebruikte koffiefilters, enzovoorts.

Vanaf 21 oktober kun je per huishouden 1 biobakje afhalen bij de servicepunten van de gemeente in Maasdam en Oud-Beijerland, bij ons kantoor in Westmaas en je kunt er eentje meenemen als je je grof huishoudelijk afval komt brengen naar de milieustraat. Tussen 21 en 24 oktober rijden we ook door de Hoeksche Waard om het biobakje in zo veel mogelijk dorpen uit de delen. Meer over het biobakje >

Minder vaak restafval ophalen en andere inzameldagen vanaf 2025

Bijna driekwart van de huishoudens in de gemeente zet de restafvalcontainer hooguit 1x per maand op de aanbiedplek om te laten legen. Door de extra mogelijkheden die je vanaf volgend jaar krijgt om je huishoudelijk afval te scheiden, hou je (nog) minder restafval over. Daarom kunnen we minder vaak je restafvalcontainer legen. In plaats van om de week komen we vanaf januari 2025 1x in de vier weken bij je langs om je grijze Kliko te legen.

Omdat de frequentie van het inzamelen van restafval verandert en we overige grondstoffen deels op meerdere manieren gaan inzamelen, nemen we onze inzamelroutes onder de loep en passen deze aan waar nodig om ze te verbeteren. Dat betekent dat de inzameldagen die je nu gewend bent, kunnen veranderen vanaf januari 2025.

Aan het eind van dit jaar vind je alle nieuwe inzameldagen voor jouw postcode in de Afvalkalender in de RAD-app en op onze website.

Luiers, medisch afval, kattenbak of een 140 liter container

Kind(eren) in de luiers en heb je dus iets meer afval dan een huishouden zonder kinderen in de luierleeftijd? Heb je door persoonlijke omstandigheden veel medisch afval? Deel jij je huis met een of meerdere katten en heb je daardoor kattenbakvulling die je regelmatig in het restafval gooit? Of gebruik je nu een 140 liter container en laat je je restafvalcontainer nu elk inzamelmoment legen?

Hieronder lees je hoe je vanaf januari 2025 – en ook nu al – het beste met dat restafval om kunt gaan.

Met een of meerdere kinderen in de luiers heb je waarschijnlijk meer restafval dan een gemiddeld huishouden. Hoe zit dat dan straks als je restafvalcontainer niet meer om de week geleegd wordt? We geven je een aantal tips.

  • Je kunt ervoor kiezen om (tijdelijk) een extra restafvalcontainer aan te vragen. Op de website van SVHW vind je de actuele tarieven voor een extra restafvalcontainer. Voor elke keer dat je je restafvalcontainer aanbiedt, betaal je een vast bedrag per keer (ook die tarieven vind je op de website van SVHW).
  • Heb je nu een 140 liter container voor restafval? Je kunt deze tijdelijk gratis laten omwisselen voor een container van 240 liter. In onze webshop kun je dit aanvragen. Let op: het tarief voor het laten legen van een 240 liter container is anders dan dat van een 140 liter container. Op de website van SVHW vind je de actuele tarieven voor inwoners van de gemeente Hoeksche Waard.
  • Vier weken volle luiers in je Kliko… we weten dat dat in de warmere maanden wat stankoverlast kan geven. Als je de volle luiers verpakt in een luierzakje of een andere luchtdichte zak voordat je ze in de restafvalcontainer gooit, scheelt dat enorm in de geur. Na elke leging je container goed onderhanden nemen met heet water en schoonmaakazijn houdt je Kliko ook fris.
  • Wissel wegwerpluiers af met wasbare luiers. Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers, ook als je het wassen en de productie ervan meetelt*.
  • Hoe sneller je kind zindelijk is, hoe minder luiers je hoeft te gebruiken. En daardoor ben je ook goedkoper uit. Door te letten op signalen van je kind en met zindelijkheidstraining, kan je kind vaak vroeger uit de luiers. Je kunt zo honderden verschoningen en dus afval besparen*.

* Deze (en meer) tips over luiers vind je op de website van Milieu Centraal.

Een kleine groep inwoners in de gemeente maakt gebruik van een reductieregeling voor het aanbieden van medisch afval. Je kunt daarbij denken aan stoma-, incontinentie- en dialysemateriaal. Vier weken dat afval bewaren, is best lang. En daarom bieden we je vanaf 2025 maatwerk voor het inzamelen van je medisch afval.

Als je nu al gebruikmaakt van de reductieregeling voor medisch afval en je hebt een eigen grijze container voor restafval, krijg je daar automatisch thuis bericht over.

Maak je nog geen gebruik van deze regeling en denk je dat je ervoor in aanmerking komt? Op de website van SVHW vind je een formulier om vermindering van de afvalstoffenheffing aan te vragen.

Als je een kat hebt, gebruik je jaarlijks een flinke hoeveelheid kattenbakvulling. Hoeveel dit precies is, hangt af van de kat (hoeveel poept en plast zij of hij) en of zij/hij ook buiten zijn behoefte kan doen, het soort kattenbakvulling en hoe vaak je de bak verschoont.

Om de hoeveelheid afval uit de kattenbak in je restafvalcontainer binnen de perken te houden, scheelt het als je regelmatig poep en door urine samengeklonterde vulling uit de bak schept. Hierdoor hoef je de kattenbakvulling minder vaak te vervangen en stinkt de kattenbak ook minder.

Milieu Centraal heeft een overzicht van tips over duurzamer gebruik van kattenbakvulling.

Als je denkt dat je vanaf januari 2025 meer ruimte nodig hebt voor je restafval, kun je een tweede restafvalcontainer aanvragen.

Op de website van SVHW vind je de tarieven voor een extra restafvalcontainer en het legen daarvan.

Gebruik je een 140 liter container voor je restafval in plaats van de standaardcontainer van 240 liter? Dan kan het zijn dat je regelmatig (vaker dan 13x per jaar) je restafvalcontainer aanbiedt on te laten legen. Vanaf januari heb je wellicht niet meer genoeg aan die container van 140 liter.

Omdat de inzamelfrequentie vanaf januari 2025 van 1x per 2 weken naar 1x per 4 weken gaat, kun je nu tijdelijk kosteloos je 140 liter container omwisselen voor een restafvalcontainer van 240 liter.

Je kunt ervoor kiezen om dat nu al te doen via onze website of te wachten tot later dit jaar. Let er wel op dat het tarief voor het laten legen van een 240 liter container verschilt van het tarief voor een 140 liter container. De actuele tarieven vind je op de website van SVHW.

Binnenkort leggen we de veranderingen per januari 2025 verder aan je uit. Dat doen we doorlopend, omdat we al plannend en werkend nieuwe informatie met je kunnen delen. Dus hou deze pagina in de gaten. Je krijgt later dit jaar ook een brief thuis waarin we alles uitleggen over wat er komend jaar verandert.

We houden je daarnaast op de hoogte in de RAD-app, het Afvalnieuws dat elke laatste woensdag van de maand verschijnt in Het Kompas en op onze socialmediakanalen (we zijn het meest actief op Facebook).

Heb je na het lezen van al deze informatie nog vragen? Neem dan op werkdagen tussen 8.00 en 16.30 uur contact op met onze klantenservice: info@radbv.nl of 0186 – 57 25 86.

Dit blijft zoals het is

  • 1x per week pmd-zakken aan huis ophalen
  • Elke 2 weken gft-container legen
  • Elke maand papiercontainer legen

Dit verandert er in 2025

  • Extra textielcontainers
  • In elk dorp een brengpunt voor kleine elektrische apparaten
  • Ophaaldagen voor snoeiafval (12 vaste dagen: 6 in het voorjaar en 6 in het najaar)
  • Maatwerk voor inwoners die door persoonlijke omstandigheden veel medisch afval hebben
  • In elk dorp 1x per maand een mobiele milieustraat voor klein grofvuil
  • Klein grofvuil aan huis ophalen tegen een laag bedrag
  • Pilot met textiel huis-aan-huis inzamelen in 1 kern
  • Een aanrechtbakje voor organisch keukenafval: het biobakje >
  • 1x per 4 weken restafvalcontainer legen vanaf januari
  • Gewijzigde inzameldagen vanaf januari (eind 2024 vind je deze in de Afvalkalender)

Input klankbordgroep

Een klankbordgroep van 15 Hoeksche Waarders heeft begin dit jaar suggesties gedaan die er aan moeten bijdragen dat het voor alle huishoudens in de gemeente mogelijk kan zijn om restafval een keer per vier weken aan te bieden.

Een groot deel van die suggesties zijn opgenomen in de maatregelen die we op deze pagina toelichten.

Infographic van de gemeente Hoeksche Waard over het grondstoffenbeleidsplan 2025-2030