Je oud papier en karton in een nieuw jasje

Heb je een restafval- en/of gft-container thuis? Dan ontvang je tussen mei en juli een andere container voor oud papier en karton. De oude container halen we dan meteen bij je op.

Wij vervangen de huidige papiercontainers en delen nieuwe containers uit bij adressen die tot nu toe nog geen papiercontainer hebben ontvangen. In de nieuwe container kan net zo veel oud papier en karton als in de huidige container, maar hij ziet er iets anders uit. Aan de voorkant van de container zit een grote rand, de zogenaamde ‘opnamerok’, net zoals bij de gft- en restafvalcontainer. Met de opnamerok kan onze zijlader (de ‘vuilniswagen’ die aan de zijkant een arm heeft) de container gemakkelijk automatisch oppakken en de lediging registreren.

De opnamerok zorgt ervoor dat de container in evenwicht blijft bij het optillen. Zo raakt de container niet overbelast bij het legen en gaat de container niet kapot.

We gebruiken die zijladers al om je gft- en restafvalcontainer te legen, omdat we zo veiliger en slimmer kunnen inzamelen dan met een achterlader (de vuilniswagen waar twee mensen achterop een treeplank meerijden om de containers aan de wagen te hangen om ze te legen).

Met deze nieuwe container halen wij vanaf juli je oud papier en karton aan huis op.

Een deel van de oude papiercontainers krijgt weer een nieuw leven (als container). De nieuwe papiercontainers bestaan voor minimaal 75% uit gerecycled materiaal.

Wisselen papiercontainer stap voor stap

  • Je ontvangt een brief van ons, ongeveer 2 weken voordat we de nieuwe papiercontainers gaan rondbrengen. Daarin lees je op welke dagen we de nieuwe container komen brengen. Dat is meestal een paar dagen voor de inzameldag voor oud papier en karton in jouw wijk.
  • We zetten de nieuwe papiercontainers langs de weg ter hoogte van je woning. Je hoeft niet thuis te blijven om de nieuwe papiercontainer in ontvangst te nemen. Op de adressticker op de container zie je welke container bij jouw woning hoort. Zo kom je niet zonder container te zitten en kun je je oud papier en karton altijd kwijt.
  • Op de inzameldag zet je je huidige, ‘oude’ papiercontainer op tijd (voor 8.00 ‘s ochtends) op de aanbiedplek zoals je gewend bent, ook als de container nog niet helemaal vol is. Die container legen we zoals gebruikelijk. Die geleegde ‘oude’ papiercontainer kun je dan laten staan op de aanbiedplek. Wij halen je oude container en die van je buren vervolgens zo snel mogelijk op.

Tip
Heb je je nieuwe papiercontainer ontvangen en sluit de deksel nog niet goed? Dat kan. De containers hebben opgestapeld gestaan en daardoor kan het zijn dat het kunststof van de deksel zich opnieuw moet vormen. Leg iets zwaars, bijvoorbeeld een baksteen, op de deksel tot deze in de juiste vorm is en goed sluit.

(De tekst gaat verder onder de foto)

Opgestapelde Kliko's met blauw deksel in een van de loodsen van de RAD

Zo bied je je nieuwe papiercontainer aan

Zoals je hebt kunnen lezen, ziet de nieuwe container voor oud papier en karton er iets anders uit dan je oude papiercontainer. Aan de voorkant heeft de container een grote rand, de opnamerok.

Je biedt de nieuwe papiercontainer op dezelfde manier aan als je gft- en restafvalcontainer: met de opnamerok naar de straatkant. Je zet je papiercontainer op de inzameldag voor 8.00 uur ‘s ochtends op de aanbiedplek. De avond voor de dag van inzamelen mag ook en dan vanaf 20.00 uur.

Is je papiercontainer geleegd? Zet deze dan terug op je eigen perceel.

De nieuwe container is voorzien van een sticker met daarop je adres en een barcode. Ook is de container gekoppeld aan een chip. Hiermee wordt bijgehouden hoe vaak de container geleegd is.