Rood, geel en groen: onze kleurkaarten en wat ze betekenen

Hangt er een gele kaart aan je container? Of een rode kaart aan je pmd-zak? We leggen uit wat de kaarten betekenen, zodat je weet wat wij ermee bedoelen en wat er van jou verwacht wordt.

versimpelde afbeelding van groene RAD-label, de groene kaartGroene kaart

Let op: we hebben je minicontainer verplaatst naar een andere aanbiedlocatie.

Wij vragen je om je container voortaan daar aan te bieden waar je je container na het legen vond.

Waarom kiezen we voor deze nieuwe aanbiedlocatie? Onze inzamelvoertuigen kunnen de Kliko’s alleen aan de rechterkant van de wagen optillen. Daarbij willen we looppaden en de uitgangen van brandgangen zoveel mogelijk vrijhouden. Zo kunnen mensen die minder goed ter been zijn ook makkelijker langs de containers lopen.

Op de andere van de kaart zie je hoe je je container(s) kunt aanbieden.

versimpelde afbeelding van gele RAD-label, de gele kaartGele kaart

Net als de groene kaart is dit een ‘let op’ kaart, een waarschuwing. Je kunt het vergelijken met een gele kaart bij voetbal. Onze chauffeurs vinken op de kaart aan wat ze hebben aangetroffen, zodat je daar rekening mee kunt houden als je je container of pmd-zak de volgende keer aanbiedt.

Wij vragen je via de gele kaart rekening te houden met:

  • het plaatsen van je container met de opnamerand naar de straat. Staat je container verkeerd om? Dan kunnen wij ‘m niet legen, omdat de arm die aan het inzamelvoertuig zit in de rand (de ‘opnameschort’) grijpt om de Kliko op te tillen.
  • het aanbieden van je container op de aangewezen aanbiedplaats in de rij naast de andere containers.
  • het aanbieden van je container met een gesloten deksel. Als er teveel afval in zit waardoor het deksel niet meer dicht kan, kunnen wij de container niet veilig optillen en legen.
  • afval naast je container. Paste die laatste zak niet meer in je restafvalcontainer? Zet ‘m er niet naast, want het is strafbaar en we nemen de zak niet mee.
  • het aanbieden van iets anders dan pmd (bijvoorbeeld gft- of restafval) in de pmd-zak. Je mag de pmd-zak alleen gebruiken voor lege verpakkingen van plastic en blik (metaal) en drinkpakken.
  • het gewicht van je container. Als je Kliko zwaarder is dan 65 kilo, kunnen we de container niet legen. Het zou schade kunnen opleveren aan je container en aan ons inzamelvoertuig.
  • het niet aanstampen van afval in je container. Als je het afval aanstampt, kunnen we de container moeilijk legen.

versimpelde afbeelding van rode RAD-label, de rode kaartRode kaart

Je container is niet geleegd of je pmd-zak hangt nog aan de Kroonring en er hangt een rood label aan.

Het kan zijn dat je container niet geleegd is, omdat:

  • je container niet geregistreerd is of omdat de chip die erin zit, defect is,
  • er iets in je container aangetroffen is dat er niet in hoort (bijvoorbeeld restafval of pmd in je gft-container),
  • je container te zwaar is (> 65 kilo),
  • er (teveel) afval bovenuit steekt, waardoor de container niet veilig opgetild en geleegd kan worden,
  • het afval in je container vastzit.

Als je pmd niet meegenomen is, zat er iets in dat er niet in mag. Denk aan gebruiksvoorwerpen van hard plastic of metaal, piepschuim, gft-afval, oud papier of karton, luiers, glas, volle verpakkingen, naalden, dialysezakken, incontinentiemateriaal of restafval.

Als er een andere reden is waarom we je container niet geleegd of je pmd-zak niet meegenomen hebben, dan lees je dat op de kaart.

In alle gevallen geldt: neem je container of pmd-zak mee terug naar huis en verhelp dat wat ervoor zorgde dat je de kaart opleverde.

Inhoud van je container of pmd-zak op orde? Bied je afval dan bij het eerstvolgende inzamelmoment weer aan op het juiste moment en op de juiste plek.

Zo zorgen we samen voor ‘n schone leefomgeving en behouden we zoveel mogelijk grondstoffen om opnieuw te kunnen gebruiken.