Deze week is het de week van de afvalhelden! De week waarin medewerkers uit de afval- en reinigingsbranche centraal staan en een keer in het zonnetje worden gezet.

Wij zijn erg trots op de branche in het algemeen en onze medewerkers in het bijzonder. Door weer en wind en met veel inzet en toewijding komen zij dagelijks bij jou langs om het afval en bruikbare grondstoffen in te zamelen. Zij vegen de straat schoon en staan op de milieustraat klaar om je te helpen jouw spullen voor hergebruik in te leveren.

Ook jij verdient een pluim!

Het opruimen en schoon houden van Goeree-Overflakkee en de Hoeksche Waard doen wij niet alleen. Door jouw hulp en dat van de vele vrijwilligers die zwerfafval rapen zorgen we ervoor dat de leefomgeving schoon en opgeruimd blijft en zoveel mogelijk van ons afval weer kan worden hergebruikt.

Wat doen de chauffeurs en beladers?

Vandaag geven we je een inkijkje in het werk van de chauffeurs en beladers. Er bestaan nog weleens wat vooroordelen over deze beroepsgroep en daarom vertellen we je graag wat meer over hun dagelijkse werk en hoe leuk het is! We hebben verschillende soorten afvalinzameling binnen ons werkgebied, van ondergrondse containers leegmaken tot de inzameling van de PMD-zakken. Voor deze verschillende vormen hebben we ook andere voertuigen nodig. Zo rijden onze chauffeurs in speciale veegwagens om de straten schoon te vegen, kraanwagens om de verzamelcontainers omhoog te hijsen en leeg te maken. En we gebruiken zijlader voertuigen om de kliko’s leeg te maken. Veel van onze chauffeurs hebben geleerd om op verschillende soorten voertuigen te rijden, dat maakt het werk dus heel afwisselend.

De beladers zorgen ervoor dat de PMD-zakken in de vrachtwagens terecht komen en controleren of er geen verkeerd afval bij de soorten papier, GFT en PMD worden aangeboden om afkeuringen bij de verwerker te voorkomen. Deze mensen zijn in weer en wind buiten bezig!

Wat doet de toezichthouder op de milieustraat?

Waar je voorheen het afval bij de milieustraat kwam brengen om het te storten en alles in de perscontainer ging, wordt er nu veel meer gedacht aan het hergebruik en recyclen van de materialen. Dit vraagt van de medewerkers ook de nodige kennis en ervaring om ervoor te zorgen  dat het op zorgvuldige wijze wordt weggegooid. Zo moeten zij bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen herkennen om via het klein chemisch depot af te voeren en weten welke verschillende soorten hout er ingeleverd worden en nog kunnen worden hergebruikt.

Tegenwoordig komt er veel meer bij het werk van toezichthouder op de milieustraat kijken.

Wat gebeurt er op het kantoor van de RAD?

Naast het werk dat alle chauffeurs, beladers en medewerkers op de milieustraten doen, gebeurt er ook veel op het kantoor van de RAD. Onze grootste afdeling op kantoor bestaat uit ons bedrijfsbureau. Deze afdeling onderhoudt het contact met de inwoners en bedrijven en zij zorgen ervoor dat alles wat te maken heeft met de inzameling gelijk wordt opgepakt en doorgezet naar de buitendienst.

Daarnaast zijn er medewerkers die de jaarplanningen voor de afvalinzameling, de administratie en het oppakken van projecten voor bijvoorbeeld scholen, verbetering van de afvalinzameling, etc. uitvoeren. Zij doen dit allemaal met de motivatie om het werk van de buitendienst en de klantenservice zo goed mogelijk te ondersteunen.