Overal kwam je de Zappers (Zwerfafvalprikkers) tegen afgelopen zaterdag 19 maart. In het kader van de opschoonactie Heel Hoeksche Waard Schoon! hebben honderden vrijwilligers zich gemeld om zwerfafval te rapen. De RAD en de gemeente Hoeksche Waard hebben met een campagne de inwoners opgeroepen om hun eigen buurt schoon te maken. Als genoeg Zappers hun eigen stoep, straat, plantsoen of waterpartij schoonmaken, ontstaat vanzelf een gemeente zonder zwerfafval. En dat werkte, want Zappers, jong en oud waren zwerfafval aan het rapen.

Het rapen en voorkomen van zwerfafval leeft in de gemeente Hoeksche Waard. Honderden deelnemers hebben zich aangemeld voor de opschoonactie, met een grijper van de RAD helpen deze mensen mee om de gemeente een stuk schoner te maken.

Daarnaast voert de gemeente verschillende campagnes gericht op gedragsverandering, zodat er steeds minder zwerfafval op de grond beland. Met als uiteindelijk doel: een gemeente zonder zwerfafval!

Dat deze aanpak werkt, blijkt wel uit de metingen die jaarlijks worden gedaan. De gemeente Hoeksche Waard scoort op een hoog niveau. Wie ook geïnspireerd is door de opruimacties en graag Zapper wil worden, kan zich het hele jaar door aanmelden via de website Schoner Holland en krijgt dan een gratis grijper van de RAD. Via de Facebookpagina ”Ik ben Zapper in Hoeksche Waard” krijgen Zappers ook informatie, foto’s, nieuwtjes en inspirerende video’s en kunnen zij onderling ervaringen uitwisselen.

Wethouder Paul Boogaard (Economie) ging met de troeptrimmers van Puttershoek Schoon op pad. De wethouder en de vrijwilligers hebben tijdens hun ronde in het centrum in totaal 16,8 kilo zwerfafval geraapt. Ondanks dat de gemeente het centrum een aantal dagen daarvoor nog had schoongemaakt, blijkt de inzet van deze mensen noodzakelijk.

Paul Boogaard is de vrijwilligers dankbaar voor hun inzet om de buurt schoon te houden; “Veel Hoeksche Waarders zijn trots op ons eiland. De natuur is één van de dingen die we hier van dichtbij kunnen beleven. Zwerfafval past daar niet in. Gelukkig zijn er in de Hoeksche Waard veel betrokken vrijwilligers die alleen of in georganiseerd verband zwerfafval rapen. Zij verdienen veel waardering”.