Groente-, Fruit- en Tuinafval (GFT), Koffieprut, appelschillen, uitgebloeide tulpen: een flink deel van ons afval is groente-, fruit- en tuinafval (GFT). Het is goed om dit gescheiden in te leveren: van gft kan compost en biogas gemaakt worden. Gooi etensresten, zoals schillen en botjes, en klein/fijn snoeiafval daarom in de groene bak (de GFT-bak)!

Van GFT naar compost en biogas
Ongeveer twee derde van het gft-afval wordt meteen tot compost verwerkt, bijna een derde wordt eerst vergist: dat levert behalve compost ook biogas (groen gas) op. Compost wordt bijvoorbeeld door boeren, tuinbouwers en gemeenten gebruikt om de bodem te verbeteren. Je kunt het ook zelf in de tuin gebruiken: check bij je gemeente of je daar gratis compost kunt ophalen. Groente- en fruitafval dat bij het restafval belandt, wordt verbrand.

Heb je een tuin, dan kun je ook zelf een composthoop maken. Zorg wel dat het composteren goed gaat, want anders ontstaan er juist broeikasgassen zoals methaan en lachgas.

Handige tips voor je GFT bak

Verzamel etensresten en schillen in een kleine bak die je het liefst elke dag in de grote GFT-bak leegt. Zo gaat het in huis niet stinken.

Last van maden in de zomer? Plaats je GFT-bak niet in de volle zon en zet hem regelmatig aan de weg. Maak de bak schoon met water en eventueel soda of groene zeep. Middelen zoals chloor verstoren het composteerproces.

Plastic hoort niet bij het gft en moet er dus eerst uitgehaald worden. Lukt dat niet, dan vervuilt het de compost. Ook bioplastic hoort niet in de GFT-bak: het draagt niet bij aan de compost, en mensen kunnen zich vergissen als ze denken dat plastic in de biobak mag. Alleen speciale GFT-zakken met het Kiemplantlogo of OK-Compostlogo zijn toegestaan, omdat ze ervoor zorgen dat mensen hun gft-bak gebruiken.

Vlees- en visresten gaan snel stinken en trekken ongedierte aan. Gooi ze in de bak die het eerst geleegd wordt (biobak of vuilnisbak), en verpak ze eventueel in een krantenpagina.

Gooi het afval zo droog mogelijk in de GFT-bak. Laat gemaaid gras een dag drogen of laat de bak open staan en laat etensresten in het gootsteenbakje uitlekken.

Als je geen zak met kiemplantlogo gebruikt, zorgt een krantenpagina onderin de GFT-bak dat het afval niet blijft plakken of vastvriest. Een beetje papier bij het gft kan geen kwaad.

Kattenbakkorrels horen niet in de GFT-bak, maar bij het restafval.