Containers in een nieuw, sociaal jasje

Drie gedreven professionals met een stevige basis in de afvalbranche én de sociale sector startten op de eerste dag van 2022 CS-Staal in Oude-Tonge. Een metaalbewerkingsbedrijf dat niet alleen zegt dat ze maatschappelijk verantwoord werken, maar het gewoon doet. Daarom nam de RAD een kijkje achter de schermen om te zien hoe verschillende soorten afval(inzamel)systemen geproduceerd en in elkaar gezet worden. Én waar hun ‘afgedankte’ containers een tweede leven krijgen.

De S van sociaal

De S in CS-Staal staat voor sociaal. Zoals gezegd is dat meer dan een loze term, want het metaalbewerkingsbedrijf vindt dat iedereen een kans verdient op de werkvloer. Ze kijken niet naar je ‘stempel’ of de eigenschappen die je mist, maar juist naar de talenten die een werknemer bezit. ‘Werken naar vermogen’, heet dat. Dus geen beschutte werkomgeving en niet per se uitdagend werk, maar juist werken bij een reguliere werkgever die ziet wat je kunt en wie je bent.

Julian Broeders van CS-Staal legt uit: “We laten iedereen in zijn of haar waarde. Zo bouwen we een speciale band op met de mensen. En dat zorgt er weer voor dat onze medewerkers trots op hun werk en enthousiast zijn.”

Het zorgt er ook voor dat ze met deze formule binnen een jaar enorm gegroeid zijn in het aantal werknemers. Sinds kort heeft CS-Staal overigens, net als de RAD voor hun textielleerlijn, de handen ineengeslagen met Webego, het Ontwikkelbedrijf van de gemeente Goeree-Overflakkee. De eerste kandidaten zijn al aan de slag in Oude-Tonge.

Daarnaast heeft ook de eigen productie van CS-Staal een flinke sprong gemaakt. Zo gingen ze van een beetje productie in eigen huis en veel assemblage van bestaande materialen, binnen het jaar naar 70% eigen productie en 30% assemblage.

(De tekst gaat verder onder de foto’s)

Containers voor boven, onder en half onder de grond

CS-Staal ontwikkelt, maakt en assembleert afval(inzamel)systemen en alles wat daarvoor nodig is: boven- en ondergrondse afvalcontainers (en eentje daar tussenin, de semi-ondergrondse afvalcontainer, waarbij de container zich deels onder en boven de grond bevindt), afvalbakken, veiligheidsvoorzieningen zoals veiligheidsvloeren en losse onderdelen. Ook stellen ze afvalinzamelingssystemen samen voor andere partijen.

De inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in de productie van de afvalsystemen is wat hen onderscheidt van andere bedrijven. Ook kunnen ze met hun vaste basis van ervaren ingenieurs en metaalbewerkers in eigen huis blijven innoveren. Zo kunnen ze elke klant bedienen en altijd maatwerk leveren. Voeg daar een flinke scheut ervaring in de afvalbranche aan toe en je hebt een betrouwbare adviespartner voor (semi-)overheden. Niet alleen in de regio overigens, want klanten vanuit het hele land weten CS-Staal te vinden.

De C van circulair

De mensen van CS-Staal geloven in zowel een sociale als een circulaire economie. Een economie waarin iedereen een steentje bijdraagt aan een circulaire stroom met een sociale inslag. Circulariteit zit voor hen ook in de langdurige inzet van wat ze produceren. Daarom zijn hun afvalsystemen modulair ontworpen. Dus als er een onderdeel kapotgaat, dan kunnen ze alleen het defecte deel vervangen in plaats van het hele product. Hét antwoord op de huidige vervangingsmaatschappij, zo stellen ze.

Vanuit die circulaire gedachte koos de RAD ervoor om een aantal gebruikte containers onder handen te laten nemen door CS-Staal en ze zo een tweede leven te geven. Een zestal pmd-, textiel-, glas en afzetcontainers kreeg niet alleen een flinke schoonmaakbeurt van binnen en een nieuwe laag verf aan de buitenkant, maar ook versteviging op een aantal plaatsen. Dennis, een van de vaste medewerkers, vertelt: “Ik heb ruime ervaring als keurmeester, dus ik ken de zwakke plekken van deze containers. Daarom weet ik hoe en waar we ze kunnen verstevigen en zie wat er nog meer verbeterd kan worden.”

foto van adviesrapport over pmd-containerHet resultaat? Eén van de pmd-containers kreeg in het adviesrapport eerst het predicaat ‘twijfelachtig’ onder het kopje Kans op economisch tweede leven. Na de CS-Staal make-over ziet de verzamelcontainer eruit als nieuw en kan ook weer net zo lang mee als een nieuw exemplaar.

Net als de eerste twee refurbished (opgeknapte) afzetcontainers trouwens. Ze zijn al volop in gebruik op de RAD-wagens en je herkent ze aan de slogan: ‘Oude container, nieuw jasje’ #circulair

René Huisman en Jeroen van Egdom (resp. directeur en hoofd uitvoering) van de RAD concluderen: “Wij zijn enorm trots op deze samenwerking. Naast het primaire proces van het inzamelen van grondstoffen, nemen wij ook graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid door met lokale leveranciers te werken: ‘Samen kijken naar wat er wel kan’. Inmiddels hebben we onze samenwerking met CS-Staal uitgebreid. Inzamelcontainers uit de Hoeksche Waard krijgen ook de speciale CS-Staalbehandeling voor een tweede inzetronde. Een mooi voorbeeld van circulariteit!”

Meer over CS-Staal lees je op hun website: cs-staal.nl