Waar laat je een gebruikt theezakje of een koffiepad, in je grijze Kliko of ergens anders?
Op deze vraag is sinds 1 januari 2023 het antwoord: bij het gft-afval.
Het nieuwe weggooiadvies is het resultaat van een initiatief vanuit de branchevereniging Koffie & Thee Nederland, bedrijven uit de koffie en theesector, de Rijksoverheid en de Vereniging Afvalbedrijven. Samen hebben zij gekeken hoe koffiepads en theezakjes kunnen worden verwerkt in het gft-afval. Het scheiden van koffiepads en theezakjes via het gft-afval levert jaarlijks zo’n 88 miljoen kilo extra compost op.
Koffiecups moet je nog wél bij het restafval gooien. Deze zijn namelijk van aluminium of hard plastic. En zelfs het biologisch afbreekbare plastic breekt vaak niet of onvoldoende af in de Nederlandse composteerinstallaties bij afvalverwerkers.
Wil je meer weten over wat er wel of niet bij het gft- of pmd-afval hoort? Je vindt het op radbv.nl/afval-scheiden.