Elk jaar op 18 februari wordt een eerbetoon gebracht aan de batterij en haar Italiaanse uitvinder Alessandro Volta (1745-1827) met de Internationale Batterijendag. Op andere websites vind je volop informatie over batterijen in het algemeen. Wij focussen ons op dat waar wij goed in zijn: het inzamelen van afval en daar vallen ook gebruikte batterijen onder.

 

Batterijen zijn klein chemisch afval (kca) en horen dus niet in de vuilnisbak. Batterijen die wel in de vuilnisbak belanden, gaan naar de afvalverbranding. Daar worden ze verbrand, waarbij schadelijke stoffen vrij kunnen komen. Ook om die reden is recyclen beter.

Batterijen inleveren is om een paar redenen goed voor de aarde. In batterijen zitten veel materialen die goed hergebruikt kunnen worden. Ongeveer 95% van de nikkel, kobalt en koper in batterijen kan er bijvoorbeeld weer uit teruggewonnen worden. Dat scheelt weer nieuwe grondstoffen uit landen waar de winning niet altijd goed is voor mens en milieu. Daarnaast zijn sommige stoffen in batterijen schadelijk als ze in de natuur terechtkomen of bij verbranding vrijkomen. Dat geldt bijvoorbeeld voor zware metalen als cadmium, kwik en lood, stoffen die vooral nog in oude batterijen zitten.

 

Winkels die batterijen verkopen, moeten lege batterijen ook weer terugnemen. Daarom vind je bij veel winkels, supermarkten en bouwmarkten een inzamelbak voor batterijen. Maak er gebruik van!
Kijk op legebatterijen.nl voor inzamelbakken bij jou in de buurt of breng ze naar het kca-station op de milieustraat.