ReShare van het Leger des Heils begon in 2019 de Week van Tweedehands Textiel, om de textielbranche te verenigen en om te laten zien hoe leuk tweedehands kleding en textiel kan zijn.

In de week van 20 tot en met 27 april beleeft de Week van de Tweedehands Textiel dus inmiddels de zesde editie. Het thema dit jaar is ‘Denk Lokaal’ en dat is ook precies wat ReShare, wij en andere organisaties je mee willen geven: denk lokaal als je je kleding wilt laten repareren en als je op zoek bent naar een ‘nieuw’ tweedehands kledingstuk of een retro tafelkleed. Of kijk of je zelf je gebruikte kledingstuk een tweede leven kunt geven door het te upcyclen, door het te doneren bij een kringloop- of tweedehandswinkel bij je in het dorp.

Een laatste optie is je gebruikte kleding en textiel bundelen in een plastic zak en die in de textielcontainer bij je in de buurt te doen. Wij zorgen er dan voor dat de inhoud een goede bestemming krijgt, nadat het zorgvuldig gesorteerd is.

Tip: lees het materiaallabel van een nieuw kledingstuk ‘ns goed. Want wist je dat maar 5% van de kledingstukken die te koop zijn gerecyclede textielvezels bevatten? Als je een kledingstuk koopt dat gemaakt is van ‘gerecyclede materialen’, is de kansĀ  groot dat er plastic van PET-flessen in verwerkt is. Op zich mooi, want dat product wordt dus hergebruikt. Maar de kleding die ervan gemaakt wordt, wordt niet gerecycled en verwerkt tot nieuwe kleding. En zo komt het plastic van de PET-fles ook aan het einde van zijn levenscyclus.

Volg #WvTT op de socialmediakanalen voor tips en inspiratie. De organisatie van de Week van Tweedehands Textiel geeft zo praktische tips om duurzaam met je kleding om te gaan en om bewuste keuzes te maken.