Misschien ken je het wel: je loopt met je volle vuilniszak en milieupas naar de ondergrondse container en … je treft een paar zakken voor of naast de inwerpzuil van de container. Wat doe je dan? Check of je er een storingsmelding staat op de zuil? Scan je je milieupas om te zien of je toch je vuilniszak in de container kunt gooien? Of zet je jouw volle vuilniszak gewoon naast die andere zakken?

In het laatste geval noemen wij – en de handhavers van de gemeente – dit een bijplaatsing. De NVRD (de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten, waar de RAD ook lid van is) omschrijft een bijplaatsing zo:”we spreken van een bijplaatsing als er afval naast of in de buurt van een afvalcontainer wordt geplaatst. Het kan gaan om zakken, kartonnen dozen, grofvuil of los huisvuil. Een ‘bijplaatsing’ is iets anders dan een ‘illegale dump’ waarbij afval niet in de buurt van een afvalcontainer wordt gedumpt.”

Bijplaatsingen zorgen ervoor dat de omgeving rondom de ondergrondse container er verloederd uitziet, ze leveren zwerfvuil op en trekken ongedierte aan. Het brengt ook extra kosten met zich mee voor het opruimen en omdat het legen van de ondergrondse container niet mogelijk is. Omdat dat wat bij de ondergrondse container is geplaatst niet zo maar meekan in de (kraan)wagen die de ondergrondse container leegt, moet een andere wagen de bijplaatsing(en) komen ophalen en wegbrengen.

Een hoop woorden om jou duidelijk te maken dat je je volle vuilniszak of kapotte kinderzitje niet naast de ondergrondse container moet zetten (dat kapotte kinderzitje kun je beter naar de milieustraatbrengen). Je bent nog in overtreding ook als je je afval niet op de juiste manier aanbiedt, ook wanneer je bijvoorbeeld ‘stiekem’ restafval in je pmd-zak doet. In de gemeente Goeree-Overflakkee en in de Hoeksche Waard letten de boa’s daar goed op.

Bijplaatsing gesignaleerd? Zo ga je te werk

Het vervelende van bijplaatsingen is dat wanneer er een of twee zakken staan naast een ondergrondse container staan, mensen bijna automatisch aannemen dat de container een storing heeft of vol is. In dit geval geldt ook nog ‘ns ‘slecht voorbeeld doet slecht volgen’, want een of twee zakken worden er al gauw vijf of meer.

Doordat de ondergrondse containers een speciale sensor hebben die meet hoe vol de container is, is de kans klein dat deze helemaal vol is. Ondanks onderhoud en controles, kan soms een storing voorkomen. Daarom sommen we kort voor je op hoe je te werk kunt gaan. Zo kunnen wij de storing snel verhelpen en gaan we samen bijplaatsingen – en dus vervuiling van jouw leefomgeving – tegen.

Liggen er zakken of ander afval rond de ondergrondse container?

 • Maak een melding bij de gemeente via Fixi.
 • Check of de ondergrondse container in storing staat.
  • Storing? Volg dan de volgende stappen:
   • Bel het telefoonnummer dat op de zuil staat.
   • Geef het nummer door dat onder het telefoonnummer staat (elke ondergrondse container heeft een uniek nummer). Een van onze servicemedewerkers gaat vervolgens aan de slag om de storing te verhelpen. We vragen je dan wel om je volle vuilniszak weer mee naar huis te nemen tot de storing is verholpen.
  • Geen storing? Scan dan gewoon je milieupas, open de trommel, doe je vuilniszak erin en doe de trommel weer dicht. Oftewel: zak in de bak, wel zo schoon!