Deze zomer was kringloopwinkel en circulair ambachtscentrum De Waardeloods van Stichting Samen Circulair in Oud-Beijerland bijna vier weken gesloten voor een grondige opknapbeurt. Woensdag 4 september werd de vernieuwde Waardeloods officieel heropend door wethouder Huibert Steen, die circulariteit in zijn portefeuille heeft.

Tijdens de zomerstop werkten de medewerkers van Samen Circulair hard om voor en achter de schermen op te ruimen en de kringloopwinkel opnieuw in te richten. Ook de ruimtes waar de ingenomen goederen gesorteerd en opgeknapt worden, werden flink aangepakt.

Circulaire metaformose

Jessey Grollé van Samen Circulair vertelt: “We hebben met z’n allen keihard gewerkt om in die paar weken De Waardeloods een metamorfose te geven. De indeling van de winkel is nu overzichtelijker, we hebben de kledingafdeling uitgebreid met een pashokje en de producten uit het circulair ambachtscentrum hebben een centrale plek in de ruimte. Ook de koffiehoek heeft een andere locatie gekregen, zodat die nog meer uitnodigt om te gaan zitten. En onze nieuwe balie trekt meteen de aandacht als je de winkel binnenkomt. Dennis, een van onze medewerkers, maakte de balie van onderdelen van een gebruikte balie en lattenbodems van bedden. Dat past helemaal bij ons circulaire karakter.”

Ruim twee jaar geleden was het ook Huibert Steen – toen als wethouder Duurzaamheid – die de officiële openingshandeling van het circulair ambachtscentrum verrichtte. Dat De Waardeloods in die twee jaar flink veranderd is, viel hem op tijdens de heropening: “Het is mooi om te zien dat het opknappen en hergebruiken van afgedankte spullen zo’n podium krijgt in De Waardeloods. Het wordt zo steeds aantrekkelijker en vanzelfsprekender voor onze inwoners om eerst hier eens te kijken voor iets nieuws wordt gekocht. En hoe meer we spullen hergebruiken, hoe minder grondstoffen we nodig hebben voor nieuwe spullen en hoe minder afval er is.”

Repareren, opwaarderen en een nieuw leven

Stichting Samen Circulair maakt met het circulair ambachtscentrum in Oud-Beijerland een koppeling tussen de milieustraat van de RAD, kringloopwinkels en andere initiatieven waarbij grondstoffen een tweede leven krijgen. De goederen die bij Samen Circulair worden ingeleverd, krijgen een schoonmaakbeurt en worden gerepareerd en opgewaardeerd. Vervolgens vinden ze hun weg naar de kringloopwinkel naast de werkplaats.

Ook restmaterialen krijgen een nieuw leven. Hiervan maken de medewerkers nieuwe, unieke producten naar eigen ontwerp die ook weer te koop zijn in de kringloopwinkel. Zo biedt het ambachtscentrum een werkplek voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en mensen die een zinvolle vrijetijdsbesteding zoeken.