Checklist afval en grondstoffen bij evenementen

  • Op welke plekken en op welke momenten ontstaat afval op het evenemententerrein?
  • Specifiek: op welke plekken op het evenemententerrein is sprake van uitgifte van eten en drinken?
  • Check de mogelijkheden om afval te voorkomen met deze vragen:

    • Is het nodig of kan het zonder?
    • Is hergebruik mogelijk?
    • Zo niet, kan het gerecycled worden?

    Probeer zoveel mogelijk monostromen (stromen die bestaan uit één materiaalsoort of één type product) te creëren die gerecycled kunnen worden.

  • Stel eisen aan de partijen die de uitgifte van eten en drinken verzorgen. Bijvoorbeeld:

    • Alleen herbruikbaar of afwasbaar servies en bestek.
    • Horeca zelf verantwoordelijk voor de afvoer van eigen afval.
  • Voor de scheiding van grondstoffen: maak een inventarisatie van de typen afval die op de verschillende plekken op het evenemententerrein vrijkomen en maak een inschatting van de hoeveelheid.
  • Bepaal hoeveel containers je per type afval nodig hebt.

  • Bepaal de locaties op het terrein waar de containers moeten komen te staan.
  • Zorg voor de benodigde signing voor op de containers en bij/boven de containers (eventueel op  de containerframes).
  • Informeer bezoekers, cateraars, vrijwilligers vooraf over wat ze moeten doen met onder meer bekers en het scheiden van hun afval/grondstoffen.
  • Benoem je contactpersoon voor de RAD (de persoon die aanwezig moet zijn op moment van ophalen van de containers).

  • Regel toezicht op het aanbieden van afval tijdens opbouw, tijdens het evenement en na afloop tijdens het opruimen.
  • Regel een afgesloten plek voor de containers als deze niet dezelfde dag van het evenemententerrein worden weggehaald.