De RAD en gemeenten Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard gaan de strijd aan tegen peuken op straat

Het is helaas nog steeds het meest gevonden zwerfafval: peuken. Ook tijdens de recente World Cleanup Day stonden peuken weer op nummer één.  Sigarettenpeuken zijn zeer schadelijk voor planten, dieren en milieu. Dat moet anders, vinden wij en gemeenten Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard. Met de campagne ‘Viespeuk’ gaan we samen de strijd aan tegen peuken.

De campagne heeft als doel de aandacht te trekken van rokers en hun bewustzijn te vergroten over de schadelijkheid van peuken. Ook onderstreept de campagne de sociale ongewenstheid van sigarettenfilters op straat. Samen kunnen we patronen veranderen. Dus gooi jij je peuk nog op straat? Dat kan echt niet meer!

75% van de peuken belandt op de grond. Helaas denken nog veel mensen dat een peuk gewoon verteert. Niets is minder waar: sigarettenpeuken bevatten veel giftige stoffen en metalen zoals nicotine, lood, cadmium, koper en chroom. Deze stoffen zijn schadelijk voor de natuur. Eén peuk vergiftigt maar liefst 8 liter grondwater en blijft zo’n 12 jaar in de natuur. 90% van de peuken heeft ook nog een filter dat celluloseacetaat bevat: microplastics die nooit verteren.

Tijd dus om in actie te komen en aan gedragsverandering te werken met een campagne. De campagne loopt in november, in navolging van Stoptober, de maand waarin er veel aandacht is voor de schadelijke effecten van roken.

Meer over de campagne lees je op heyviespeuk.nl.