Duurzame energie en compost uit jouw beurse fruit en koffiedrab

Jouw aardappelschillen, rottende peertjes, het maaisel van je gazon en je koffiedrab worden duurzame energie en compost bij milieubedrijf Attero. Tijdens een rondleiding op hun locatie in Tilburg zagen we dat met eigen ogen. Het gft-afval uit Goeree-Overflakkee en de Hoeksche Waard dat wij inzamelen, wordt daar eerst vergist. Het afval gaat door een installatie en daar houden roerwerken (een soort peddels) het zo’n drie weken in beweging. Uit het biogas wat tijdens dat proces vrijkomt, maken ze groene stroom en ‘groen’ gas (meer over het vergisten lees je op hun website: attero.nl)

Wat overblijft, composteren ze samen met takjes en dergelijke (in vaktaal: structuurmateriaal). De compost ontdoen ze vervolgens van vervuilingen zoals glas en plastic (zo zagen we in het restmateriaal koffiecapsules en zelfs houten speelgoed!). Uiteindelijke zeven ze de compost op maat voor verschillende toepassingen (grof of fijner van structuur).

En die compost zien wij onder andere weer terug tijdens de Landelijke Compostdag in maart!