Foto hierboven > Inwoner Middelharnis: “Dit werkt hartstikke goed en het staat veel netter zo!”

In plaats van containers die de stoep half blokkeren en volle pmd-zakken op en naast de toch al lijvige containers, staan er nu drie ondergrondse containers voor pmd-afval bij de parkeerplaats aan de Lijsterbesstraat in Middelharnis. Ze maken het rijtje compleet naast de ondergrondse containers voor papier en glas.

Aanwinst

Wethouder Daan Markwat nam dinsdag 20 december zelf een kijkje en testte het nieuwe systeem dat de RAD plaatste. “Deze containers zijn een aanwinst voor deze wijk in Middelharnis. Geen rondslingerende zakken of overvolle bovengrondse containers meer die het straatbeeld ontsieren. Daarnaast maken de containers het de inwoners nog makkelijker om hun afval gescheiden in te leveren. Dat is iets dat ik, met milieu en afvalstoffenbeleid in mijn takenpakket, toejuich.”

Net voordat de wethouder arriveerde, bracht een bewoner twee volle pmd-zakken naar de container. Zij liet duidelijk merken ook tevreden te zijn met de nieuwe containers: “Dit werkt hartstikke goed en het staat veel netter zo!”

(de tekst gaat verder onder de foto)

Wethouder Daan Markwat bij een van de drie nieuwe ondergrondse pmd-containers in Middelharnis.
Wethouder Daan Markwat bij een van de drie nieuwe ondergrondse pmd-containers in Middelharnis.

Slimme containers

De ondergrondse pmd-containers hebben alle drie een vulgraadsensor. Deze elektronische voeler houdt bij hoe vol de container is. Zodra de maximale hoeveelheid bereikt is – en dat is al voordat de container helemaal vol zit – krijgt de RAD een seintje, zodat zij een wagen kunnen sturen om de volle container(s) te legen.

Medio juli 2023 bekijken we de resultaten van het eerste halfjaar gebruik van de nieuwe ondergrondse pmd-containers. Tijdens die evaluatie wordt vooral gekeken of de containers daadwerkelijk gebruikt worden waarvoor ze bedoeld zijn. Want alleen ‘schoon’ pmd-afval – dus zonder stoffen die niet vallen onder plastic, metaal en drankkartons – levert schone grondstoffen voor recycling op.

Nog meer recycling

De bovengrondse pmd-containers die aan de Lijsterbesstraat plaatsmaakten voor de ondergrondse, krijgen een tweede leven. CS-Staal in Oude-Tonge neemt de containers grondig onder handen, waarna ze op een andere plek weer ingezet kunnen worden.

Gratis gebruik

Net als bij de bovengrondse verzamelcontainers en het aanbieden van pmd-zakken aan Kroonringen, is het brengen van plastic, metaal en drankkartons bij de ondergrondse containers gratis. De milieupas die inwoners van Goeree-Overflakkee gebruiken voor andere ondergrondse containers en de milieustraat, kunnen ze ook gebruiken om de ondergrondse pmd-containers te openen.