Enthousiaste kleuterklassen Sabina van Egmondschool

Drie weken lang leerden de vier kleuterklassen van de Sabina van Egmondschool in Oud-Beijerland over afval. Leerlingen en leerkrachten ontdekten samen dat er verschillende soorten afval zijn, dat je die moet scheiden en dat ze op verschillende dagen opgehaald worden door onze medewerkers.

Een van de leerkrachten, Jenny Witteveen, vertelt: “Op school werkten de kleuters in een eigen vuilsorteerfabriek en maakten ze prachtige vuilniswagens en containers. In een zelfgebouwde wijk haalden Playmobilvrachtwagens het vuil in containers of zakken op en de werkmannen met de oranje hesjes wisten er wel raad mee.”

“We zijn ook op pad gegaan met afvalgrijpers van de RAD om in de buurt van de school zwerfafval op te ruimen. Valt er buiten iets op de grond? Dan ruim je dat gewoon weer op, want dat is goed voor het milieu, zo leerden de leerlingen”, legt Jenny uit.

‘Vuilniswagen’ van dichtbij

Naast afvallessen van de Kleuteruniversiteit, trok de Sabina van Egmondschool bij ons aan de bel om meer te leren over het inzamelen van afval. En daarom reden RAD’ers Laurens en Tanja maandag 23 januari met een van de zijladers naar beide locaties van de school om de kleuters van dichtbij te laten zien hoe een inzamelvoertuig (of ‘vuilniswagen’, zoals het in de volksmond heet) werkt. Met grote ogen en vooral veel enthousiasme bekeken de leerlingen de wagen en stelden volop vragen.

(Verkeers)veiligheid

Tenslotte kregen ze een korte les veiligheid en daarover zei Jenny: “Bij het bezoek van de vuilniswagen hebben de kleuters veel extra’s geleerd over de veiligheid van de vuilnismannen en over hoe de container opgetild wordt. De vuilnismannen kunnen dit zien in de cabine met de camera’s die op de wagen zitten. Die camera’s kijken ook of het veilig is voor andere mensen die in de buurt van de vuilniswagen lopen of fietsen.”

Wil je de leerlingen van jouw school ook meer leren over hoe de inzameling van afval in z’n werk gaat op Goeree-Overflakkee of in de Hoeksche Waard? Of wil je met een klas een bezoek brengen aan de milieustraat in Middelharnis of Westmaas? Je leest er meer over op onze pagina Afvaleducatie of stuur een mailtje naar educatie@radbv.nl