Stichting OPEN, Weee Nederland en RAD organiseren de E-waste Race Hoeksche Waard 2023. Dit educatieve project, waarbij basisscholen de strijd aangaan met elektronisch afval, combineert bewustwording over circulariteit met een fysieke inzamelactie. Op deze manier leren kinderen en hun omgeving over het inzamelen van elektronisch afval. De insteek van de E-waste Race is het leuk, leerzaam en gemakkelijk maken van het inzamelen van e-waste.

De E-waste Race

Tien basisscholen uit de gemeente Hoeksche Waard gaan vier weken lang de strijd aan met oude en kapotte elektronische apparaten (ook wel e-waste genoemd). Daar draait de E-waste Race om. Tijdens de E-waste Race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstofschaarste, hergebruik en recyclen. Na een gastles, gegeven door gedreven experts, zijn de scholieren klaar om daadwerkelijk hun steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van Nederland. Dit doen ze door in de vier weken na de gastles zoveel mogelijke oude en kapotte elektronische apparaten in te zamelen of te laten repareren bij een lokaal Repair Cafe. Buurtbewoners kunnen hun elektronisch afval aanbieden op ewasterace.nl. Leerlingen komen de spullen dan aan huis ophalen. Maar let op: losse batterijen of accu’s mogen niet ingeleverd worden.

Een betere wereld begint… op zolder!

Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van e-waste inzameling. Want de helft van het Nederlandse e-waste wordt niet ingezameld. Oude laptops of kapotte keukenmachines belanden vaak op zolder of in een gangkast. Zonde! Want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in die een tweede leven verdienen. Van sommige apparaten kan maar liefst 95% van de onderdelen hergebruikt worden. Daarom is het zo belangrijk dat de E-waste Race bewustzijn creëert over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving.

De E-waste Race Hoeksche Waard vindt plaats van maandag 29 mei tot donderdag 22 juni 2023.

 

De scholen die dit jaar meedoen:

  • Groen van Prinstererschool in Klaaswaal
  • IKC De Pijler in Maasdam
  • School met de Bijbel in Nieuw-Beijerland
  • CBS De Bron in Numansdorp
  • SBO Het Pluspunt in Oud-Beijerland
  • Willibrordusschool in Oud-Beijerland
  • CBS De Schelp in Puttershoek
  • CBS De Parel in Strijen (de school die vorig jaar won!)
  • OBS De Meerwaarde in Strijen
  • IKC De Eendracht in Zuid-Beijerland

De E-waste Race is een initiatief in samenwerking met Stichting OPEN, Weee Nederland en RAD. Zij zorgen ervoor dat het ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terechtkomt. Zo komt al het e-waste goed terecht en kan het worden hergebruikt of gerecycled.