Tien basisscholen uit Hoeksche Waard staan in de startblokken voor de E-waste Race, die loopt van maandag 29 mei tot en met donderdag 22 juni. De tien deelnemende groepen zamelen vier weken lang klein elektronisch afval (e-waste) in zodat dit hergebruikt of gerecycled kan worden. Zo leveren de scholieren een mooie bijdrage aan de circulaire economie.

Het project ging officieel van start met een kick-off bij CBS De Schelp in Puttershoek op woensdag 24 mei. Wethouder Robin Heij hielp de leerlingen van groep 8 van De Schelp alvast op weg door hen een oud tosti-ijzer te overhandigen.

De wethouder vertelde in zijn toespraak dat e-waste een snel groeiende afvalstroom is. Daarmee benadrukte hij hoe belangrijk het is om elektronische apparaten niet zo maar weg te gooien en ze te (laten) repareren of naar een kringloopwinkel te brengen. En als een apparaat echt niet meer te repareren is, kun je het inleveren op de milieustraat in Westmaas. Zo kunnen de waardevolle grondstoffen die erin zitten, hergebruikt worden.

Zo help je mee

Woon je in de buurt van een van de deelnemende scholen, dan kun je tussen maandag 29 mei en donderdag 22 juni gemakkelijk en gratis thuis je elektronisch afval laten ophalen. Dit doe je door je elektronisch afval online aan te bieden op de website www.ewasterace.nl.

Elektronisch afval bestaat uit kapotte of oude apparaten met een stekker eraan of een plek voor een batterij. Denk hierbij aan een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, defect mobieltje maar ook aan oude of kapotte kabels en adapters.

Inktcartridges, losse batterijen en losse accu’s vallen niet onder e-waste en mag je niet inleveren voor de E-waste Race.

Win-win

Wanneer je je klein elektronisch afval apart inlevert, zorg je ervoor dat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen en er minder grondstoffen uit de aarde gehaald hoeven te worden. De leerlingen krijgen punten voor het ingezamelde e-waste en de school met de meeste punten wint een geheel verzorgd schoolreisje. Dus bied je kapotte of oude elektronische apparaten online aan!

Als dank voor je bijdrage ontvang je kortingscodes voor duurzame producten. Hieronder vallen de koptelefoons van Repeat, sieraden van NOWA en de producten van Build Your Own Robot (BYOR).

Bij deze scholen in de Hoeksche Waard kan je je e-waste aanbieden

  • Groen van Prinstererschool in Klaaswaal
  • IKC De Pijler in Maasdam
  • School met de Bijbel in Nieuw-Beijerland
  • CBS De Bron in Numansdorp
  • SBO Het Pluspunt in Oud-Beijerland
  • Willibrordusschool in Oud-Beijerland
  • CBS De Schelp in Puttershoek
  • CBS De Parel in Strijen (de school die vorig jaar won!)
  • OBS De Meerwaarde in Strijen
  • IKC De Eendracht in Zuid-Beijerland

De E-waste Race is een initiatief in samenwerking met Stichting OPEN, Weee Nederland en RAD. Zij zorgen ervoor dat het ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terechtkomt. Zo komt al het e-waste goed terecht en kan het worden hergebruikt of gerecycled. De E-waste Race loopt van 29 mei tot donderdag 22 juni en wordt ondersteund door de gemeente Hoeksche Waard.