De afgelopen vier weken zamelden leerlingen van tien basisscholen uit de Hoeksche Waard een grote hoeveelheid elektronisch afval in tijdens de E-waste Race Hoeksche Waard 2023. In totaal zamelden de scholen met de hulp van buurtbewoners 10.866 oude elektronische apparaten in. Dankzij de grote inzamelstrijd belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven maar wordt hergebruikt en gerecycled. CBS De Parel uit Strijen is met 2.804 ingezamelde apparaten de winnaar van de E-waste Race. Ze winnen daarmee een klassenuitje naar de Uitvindfabriek in Breda.

Wethouder Robin Heij overhandigde donderdag 22 juni de prijs aan de leerlingen van groep 7 van De Parel, onder toeziend oog van leerkracht Tjakoline Smit, Nienke Bouw van Race Against Waste en René Huisman, directeur van de RAD.

De wethouder prijsde de leerlingen: “Jullie zijn bij veel mensen langs geweest om spullen op te halen en hebben daar veel aandacht voor gevraagd in de krant, op de radio en op social media. Zo hebben jullie het goede voorbeeld gegeven aan kinderen én volwassenen: gooi je spullen niet weg, maar zamel ze in!”

(De tekst gaat verder onder de foto)

Wethouder Robin Heij overhandigt de oorkonde aan een van de leerlingen van De Parel

Foto: Wethouder Robin Heij overhandigt de oorkonde aan een van de leerlingen van groep 7 van CBS De Parel.
Leerkracht Tjakoline Smit maakt een foto van hen.

Bijdrage aan een duurzame kringloop

De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica. Naast een score voor het aantal ingezamelde apparaten, kregen de leerlingen extra punten als ze e-waste lieten repareren. Ook konden ze meer punten halen door campagne te voeren, om zo nog meer buurtbewoners te betrekken bij de race.

De apparaten die zijn ingezameld door de tien scholen, worden hergebruikt of gerecycled. Zo draagt de E-waste Race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten.

Naast De Parel uit Strijen deden de volgende basisscholen mee aan de E-waste Race: CBS de Schelp, Groen van Prinstererschool, School met de Bijbel, OBS De Meerwaarde, IKC De Pijler, SBO Het Pluspunt, Willibrordusschool, IKC De Eendragt en CBS De Bron.

De E-waste Race Hoeksche Waard is een initiatief in samenwerking met Stichting OPEN, Weee Nederland en de RAD. Samen zorgen zij ervoor dat het ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terechtkomt. Heb je thuis e-waste liggen? Maak een afspraak en breng het naar de milieustraat in Westmaas.