Wij noemen ‘m in onze aanbiedregels voor het pmd, je komt de naam tegen in ons Afvalnieuws in de krant en in andere berichten en als het goed is, hang jij er je volle pmd-zak aan: de Kroonring. Maar wat is dat dan, een Kroonring?

De Kroonring is een veilige, stevige ophangbeugel voor de inzameling van pmd-zakken. De Kroonring wordt aan een lichtmast of paal bevestigd en zo is er voor meerdere huishoudens plaats om de pmd-zakken eraan te hangen. De ring is gemaakt van 80% gerecycled kunststof en zorgt ervoor dat het straatbeeld er opgeruimd uitziet op de inzameldag. Het is voor onze beladers ook handig, wij zij kunnen zo vanaf een plek een heleboel pmd-zakken tegelijk oppakken en in de wagen gooien.

Hoe komt de Kroonring aan z’n naam?

In 2006 startte de landelijke campagne Plastic Heroes (het oranje poppetje dat daarbij hoorde, zie je nog steeds op verpakkingen), dat je aanzette om je plastic afval te scheiden van normaal (rest)afval. In dat jaar werd ook de speciale verzamelzak voor plastic afval geïntroduceerd, die we nu kennen als de pmd-zak. Daardoor stonden afvalinzamelaars voor een probleem: wegwaaiende zakken vol met plastic en opengescheurde zakken.

Een ontwerpbureau werd gevraagd om mogelijke oplossingen te bedenken. Een daarvan was de ‘Kroonring’. Die dankt zijn naam aan de eerste schets van de ring waar het ontwerp lijkt op een kroontje.┬á

Na een pilot om het ophangsysteem uit te proberen, maakten de ontwerpers van de Kroonring een totaalproduct, inclusief patent, logo, handleidingen, een stuk ‘branding’ en een website. En zo was het merk Kroonring was geboren (daarom schrijven we de naam dan ook met een hoofdletter K).