De kwaliteit van het pmd-afval in de gemeenten Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard, dat gescheiden wordt ingezameld, kan beter. Daarom rolt de RAD vanaf oktober de communicatiecampagne ‘Mag het bij het pmd, ja of nee?’ uit. Wij gaan de inwoners van beide gemeenten daarmee helpen om verpakkingen van plastic, metaal/blik en drinkpakken (pmd) nog beter te scheiden. Als het pmd goed gescheiden wordt ingezameld, kan de afvalverwerker het recyclen tot grondstof voor nieuwe producten. Dit is beter voor het milieu en zorgt voor minder kosten.

Campagne ’Mag bij het pmd, ja of nee?’

Veel inwoners van Goeree-Overflakkee en de Hoeksche Waard scheiden hun afval al zo goed mogelijk. Maar soms is het onduidelijk wat er nu wel of niet in de pmd-zak hoort. Daarom lanceert de RAD, samen met Stichting Afvalfonds Verpakkingen, de campagne Mag het bij het pmd, ja of nee?

Met een ja/nee ‘swipe’ en opvallende beelden willen we de inwoners bewuster maken van wat er wel en niet bij het pmd-afval hoort. De ja/nee-campagne is onder andere buiten zichtbaar op display langs de weg, op social media en in kranten. Daarnaast staat het ’pmd ja/nee’-promoteam op woensdag 4 oktober op de markt in Middelharnis en Oud-Beijerland. Het team gaat daar in gesprek met de marktbezoekers en test hun kennis over pmd.

Waardevolle grondstoffen in pmd

Goed gescheiden pmd-afval wordt verwerkt tot grondstoffen voor nieuwe producten. Pmd dat sterk vervuild is met ander afval, zoals piepschuim of etensresten, wordt verbrand met restafval. Zo gaan waardevolle grondstoffen verloren. Daar komt bij dat het verbranden van afval steeds prijziger wordt, terwijl diverse grondstoffen juist een vergoeding opleveren. Daarom is het belangrijk dat iedereen weet wat er wel en niet in de pmd-zak mag.

Wie doen mee?

De campagne zetten we in voor de gemeenten Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard. De financiering van de campagne komt van Stichting Afvalfonds Verpakkingen. Producenten en importeurs, alle bedrijven die verpakkingen maken of gebruiken, zijn verantwoordelijk voor de inzameling, sortering en de recycling van hun verpakkingen. Het Afvalfonds voert dit collectief uit.

Meer informatie over hoe je het pmd-afval beter kunt scheiden, lees je op radbv.nl/pmd.

De campagne ’Mag het bij het pmd, ja of nee?’ loopt tot in het vroege voorjaar van 2024.