Is de accu van je fiets aan vervanging toe? Gooi ‘m dan niet zo maar in je container. Want een oude of kapotte fietsaccu hoort niet in de vuilnisbak. Het is een krachtige energiebron waar schadelijke stoffen in zitten voor mens, dier en milieu. Door onzorgvuldig gebruik of beschadiging kan een fietsaccu oververhitten of ontbranden. Bij de afvalinzameling kan de fietsaccu bijvoorbeeld in de pers van de vuilniswagen terechtkomen. Daardoor ontstaan er warmte en vuur. Soms kan de lading op tijd gelost worden, maar het komt ook voor dat de wagen afbrandt.

Daarnaast zitten er in fietsaccu’s waardevolle metalen die hergebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld koper voor nieuwe kranen, aluminium voor trappen en nikkel voor brilmonturen. Het overgebleven materiaal is eveneens geschikt als asfalt.

Lever je fietsaccu daarom altijd in bij een fietsenwinkel die is aangesloten bij Stibat of bij de milieustraat in Goedereede, Middelharnis of Westmaas. Dan weet je zeker dat deze op een verantwoorde en duurzame manier verwerkt wordt en niet op de verkeerde plek terechtkomt.

Je dichtstbijzijnde inleverpunt voor fietsaccu’s vind je op: legebatterijen.nl/waar-inleveren.