Van veel verpakkingen van plastic en blik en drinkpakken is de wel/nietvraag of ze in de pmd-zak mogen niet moeilijk. Een leeg melkpak, een leeg soepblik of je lege shampoofles. En dan zijn er ook altijd van die twijfelgevallen, zoals lege chipszakken, koffiecapsules en groente- en fruitnetjes.
🍊 Met de herfst in volle gang is een extra stoot vitamine C helemaal niet verkeerd. Dan kun je kiezen voor elke dag een glas versgeperst sinaasappelsap of een mandarijntje of twee mee in je lunchtrommel. In dat laatste geval koop je dat citrusfruit waarschijnlijk in een netje als je je fruit bij de supermarkt koopt (handig om te weten: perssinaasappels zitten in een groen netje, handsinaasappels in een rode). Zo’n netje is gemaakt van kunststof (plastic), dus je zou verwachten dat die in ‘t pmd-afval kan.
❌ Niet dus! Want ook al zijn de netjes van materiaal dat bij het pmd hoort, ze geven problemen in de sorteerinstallatie van kunststof verpakkingsafval. Ze draaien zich om de messen van de maalmolens en daardoor moet de machine worden stilgelegd om de netjes van de messen af te snijden.
Ook blijft ander afval in de netjes vasthaken, waardoor je geen schone sorteerstromen krijgt.

Mag een groente- of fruitnetje bij het pmd, ja of nee?

Het antwoord is: NEE. Zo’n netje moet bij het restafval.
Nog handiger: neem je eigen herbruikbare groente- en fruitzakjes mee als je supermarkt het fruit onverpakt verkoopt (of ga naar de groenteboer).
(Bron: de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal)