De posters in de bushokjes en langs de weg waren onlangs niet te missen. En na de officiële aftrap van onze grote pmd-campagne met het promoteam en de wethouders op de markt in Middelharnis en Oud-Beijerland, was het in de laatste week van oktober de beurt aan een grote huis-aan-huismailing*. Een mailing die bestaat uit een brief en een folder. Daarin leggen we nog ‘ns uit waarom we de campagne voeren. En we laten zien welke afvalstoffen we weleens tegenkomen in de pmd-zakken tijdens de inzameling die geen pmd zijn en die er dus niet in thuishoren.

Piepschuim bijvoorbeeld. Een beetje een instinker, want je zou verwachten dat dat in de pmd-zak zou mogen onder de ‘p’ van plastic. Maar dat mag er dus juist niet in, want de bolletjes van het piepschuim verstoren de sorteermachine bij de pmd-verwerker. Grote stukken piepschuim breng je daarom naar de milieustraat en kleine stukjes kun je aanbieden in je restafval.

Luiers zijn nog zo’n opvallend voorbeeld. Ondanks dat wegwerpluiers vaak voor een groot deel uit plastic bestaan, mogen ze niet bij het pmd-afval. Ze zorgen namelijk voor veel vervuiling… en niet in de laatste plaats vanwege de inhoud die je baby erin gedeponeerd heeft ;-) (wasbare luiers zijn een mooi alternatief en meer hierover lees je op de website van Milieu Centraal).

Wel hebben we gemerkt dat niet alle enveloppen op de juiste mat gevallen zijn. Een deel van de brieven en folders die op Goeree-Overflakkee bezorgd moesten worden, zijn in de Hoeksche Waard bezorgd en andersom. Ondanks dat we alles zorgvuldig gescheiden hebben aangeleverd voor verspreiding in de twee gemeenten, is het ergens onderweg misgegaan. Dat vinden we erg jammer. De boodschap blijft echter ongewijzigd, want pmd kun je beter scheiden (ook met het logo van de andere gemeente op het drukwerk; wat overigens na het lezen bij het oud papier mag en niet bij het pmd hoort).

(De foto bij dit bericht is gemaakt door Marion Groenendijk, die zo vriendelijk was om deze foto met ons te delen).

mockup van folder pmd-campagneFolder ‘Mag dit bij het pmd, ja of nee?’

Wil je alsnog de folder lezen die we op maat voor jouw gemeente gemaakt hebben? Kies hier de folder voor jouw gemeente:

* Heb je een ja/nee- of nee/nee-sticker op je brievenbus? Dan heb je de mailing niet ontvangen. De digitale versie kun je via de link hierboven downloaden.