De officiële aftrap van de campagne PMD JA OF NEE van de RAD en gemeente Hoeksche Waard begin oktober op de weekmarkt in Oud-Beijerland. Een promotieteam deelde daar folders uit en testte met een quiz of de marktbezoekers weten wat er wel en niet in de pmd-zak mag.

Ook wethouder Robin Heij deed de pmd-quiz en vertelde naderhand: “De inzameling van pmd gaat best goed in onze gemeente. Tegelijkertijd kan het nog een tandje beter en daar vragen we aandacht voor met deze campagne.”

De RAD (Regionale Afvalstoffendienst) zamelt in de Hoeksche Waard het afval van verpakkingen van plastic, metaal (blik) en drankkartons (pmd) in om het te kunnen hergebruiken. Als er te veel andere stoffen in het pmd-afval zitten, kan het niet verwerkt worden voor hergebruik. Het pmd wordt dan als restafval verbrand. Dat is slecht voor het milieu en uiteindelijk voor de portemonnee, want (rest)afval verbranden wordt steeds duurder.

“Piepschuim, speelgoed van hard plastic of landbouwplastic, het hoort allemaal niet in de pmd-zak. Een vol pak vla of luiers al helemaal niet”, vervolgt wethouder Heij. “Daarom gebruiken we in onze gemeente doorzichtige pmd-zakken. Zo kunnen de inzamelaars zien of de inhoud van een zak goed genoeg is om mee te nemen.”

De RAD en gemeente Hoeksche Waard gebruiken de campagne PMD JA OF NEE, die samen met Stichting Afvalfonds Verpakkingen ontwikkeld werd, om nog eens goed uit te leggen wat er wel en niet in het pmd-afval mag. Wethouder Heij voegde daar tenslotte aan toe: “We doen dit ook om duidelijk te maken dat we de grondstoffen in het afval willen hergebruiken. Als we goed gescheiden afval inleveren, zijn deze grondstoffen prima opnieuw te gebruiken. Zonde om zomaar te verbranden. Dus laten we er met elkaar voor zorgen dat we nog beter op weg gaan naar een circulaire Hoeksche Waard.”

Wil je zelf je kennis over pmd-afval testen? Je vindt de link naar de quiz op radbv.nl/pmd, net als meer informatie over wat er wel en niet bij het pmd-afval hoort.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Publicaties.
Ik Accepteer