Van veel verpakkingen van plastic en blik en drinkpakken is de wel/nietvraag of ze in de pmd-zak mogen niet moeilijk. Een leeg melkpak, een leeg soepblik of je lege shampoofles. En dan zijn er van die twijfelgevallen, zoals groente- en fruitnetjes, lege chipszakken en gebruikte koffiecapsules.

Voor die laatste in de rij stellen we vandaag de vraag:

Mag een leeg koffiecupje/lege koffiecapsule bij het pmd, ja of nee?

Het antwoord is NEE.

Koffiecupjes/capsules mogen niet in de zak voor verpakkingen van plastic, metaal/blik en drinkpakken (pmd) omdat er koffiedrab in zit. Daardoor kunnen ze niet als pmd gerecycled worden. Je gooit ze daarom in het restafval of je levert je gebruikte koffiecups in bij winkels die koffiecups innemen voor recycling. Ook heeft aantal merken een eigen inzamelsysteem. Je kunt die cups bij de betreffende winkel inleveren of meegeven aan de bezorger van nieuwe cups (in een recyclingzakje), of je stuurt ze op.

Composteerbare cups of capsules

Dan zijn er nog een aantal merken die composteerbare koffiecupjes/capsules gebruiken. Die cups composteren inderdaad. Uiteindelijk wel. En toch mogen ze niet in je gft-container. Net als de andere cups/capsules horen ze bij het restafval. Want de periode die de composteerbare koffiecups nodig hebben om te composteren, is langer dan de periode die de gft-verwerker nodig heeft om je aardappelschillen, theezakjes en snoeiafval te laten composteren.

Wil je meer weten over het scheiden van je pmd?
Je leest het op radbv.nl/pmd