De temperatuur daalt. Naast dat je in de ochtend tijd moet inruimen om je autoruiten eventueel ijsvrij te maken en jij en onze chauffeurs extra moeten opletten voor gladheid onderweg, kan vorst de inzameling van afval in de weg zitten. Dat geldt vooral voor groente- fruit- en tuinafval. Want als gft-afval vastvriest, komt het niet of moeilijk los uit de container.

 

We geven je daarom graag wat tips om vastvriezen te voorkomen:

  • Zet je gft-container uit de wind op een niet al te koude plaats. Als het kan bijvoorbeeld in de schuur of berging.
  • Plaats je container bij de aanbiedplaats op de ochtend van de ophaaldag voor 8.00 uur en niet de avond van tevoren.
  • Zorg ervoor dat het deksel niet vastvriest. Je kunt vastvriezen voorkomen door een tak, een stuk karton of hout tussen de deksel en de container te leggen.
  • Gooi geen vloeibaar of nat gft-afval in de container. Laat nat groente- en fruitafval, theezakjes en koffiefilters eerst uitlekken voordat je ze weggooit. Hoe minder water er in het afval zit, hoe kleiner de kans dat het bevriest.
  • Leg een krant of een laag droog gft-afval op de bodem van je container. Dat neemt vocht op en zo blijven er na het legen minder resten achter.
  • Stamp het afval niet aan. Afval zet uit als het bevriest en blijft dan vastzitten in de container.
  • Vastgevroren gft-afval kun je met een spade voorzichtig losmaken van de containerwand. Gebruik hierbij geen zout of antivriesvloeistof. Deze stoffen verstoren het composteringsproces bij de verwerker van het gft-afval.