Pmd rond de jaarwisseling

Net als voorgaande jaren, sloten we rond de jaarwisseling van 2023 naar 2024 een deel van de verzamelcontainers op Goeree-Overflakkee tijdelijk af. De meeste bovengrondse pmd- en textielcontainers haalden we weg en zetten ze vorige week weer terug op hun plek. We informeerden iedereen daar op tijd over via het Afvalnieuws in Eilanden-Nieuws en Groot Goeree-Overflakkee, onze website en onze socialmediakanalen.

Daarnaast startten we op 2 januari met elke week de pmd-zakken huis-aan-huis inzamelen in plaats van om de week. Dus meteen na de jaarwisseling kon je je volle zak(ken) met lege verpakkingen van plastic, blik/metaal en drinkpakken op de wekelijkse inzameldag kwijt aan de Kroonring bij je in de buurt (of op de plek waar je ook je containers aanbiedt).

Toch stuurden collega’s onderstaande foto’s door. En ook op Facebook kregen we vergelijkbare foto’s te zien. Bergen pmd-zakken bij afgesloten containers vlak voor oudjaarsavond en pmd-zakken bij een uitpuilende verzamelcontainer.

Dat is niet hoe ‘t werkt. Want het zorgt voor overlast, zeker met de storm die rond de jaarwisseling over Flakkee en de rest van ons land trok. Zakken waaien weg, ze worden opengescheurd door katten, ratten en vogels en zorgen zo voor zwerfvuil (nog even los van het extra werk dat het ons opleverde op zaterdag 30 december tot in de avond). Dus we herhalen nog ‘ns:

  • Alleen op de juiste inzameldag bied je je pmd-zak(ken) aan vóór 8.00 uur ‘s ochtends (je vindt de inzameldag voor jouw postcode in de online Afvalkalender en in de RAD-app). Je mag de pmd-zak de avond voor de juiste inzameldag vanaf 20.00 uur aanbieden.
  • Hangen er Kroonringen in je omgeving? Dan is dat de aangewezen aanbiedplaats voor je pmd-afval. Als er geen Kroonringen in de buurt aanwezig zijn, mag je gebruikmaken van de plaats waar je ook je containers aanbiedt.
  • Pmd-afval bied je aan in een pmd-zak. Je vindt ze gratis bij onder andere supermarkten.
  • De pmd-zak is uitsluitend voor lege verpakkingen van plastic, metaal (blik) en drinkpakken. Gft- of restafval, gebruiksvoorwerpen van hard plastic, (opblaas)speelgoed en ijzerwaren horen niet in de zak.

Meer over pmd vind je op radbv.nl/pmd.