De laatste jaren gebruiken we steeds meer oplaadbare lithiumbatterijen. Denk aan de batterijen en accu’s in elektrische tandenborstels, smartphones, vapes en speelgoed. En wat dacht je van de (kleine) batterijen in ‘slimme’ sportkleding, muziekkaarten en warmtekussens? Lang niet iedereen weet dat je zo’n product apart moet inleveren bij een inzamelpunt als het kapot is. Want zo kunnen de metalen die erin zitten hergebruikt worden en voorkom je brand bij afval- en recyclebedrijven.

Als je batterijen en kapotte elektrische apparaten apart inlevert, kunnen ze op een veilig manier gerecycled kunnen worden. Je helpt op deze manier ook voorkomen dat batterijen beschadigd raken en daardoor voor brand kunnen zorgen. Want een batterij is niet gevaarlijk. Maar als een batterij beschadigd is of in de vuilnisauto vermorzeld wordt, kan deze spontaan in brand vliegen. Lever je lege batterijen of apparaat met een batterij erin apart in, dan blijft de batterij stabiel en kunnen we de grondstoffen recyclen. Dat helpt bij het duurzamer maken van onze economie.

Dus, batterij leeg? Niet weggooien, maar inleveren: DOE MAAR APART!

Op doemaarapart.nl vind je handige links naar inzamelpunten bij jou in de buurt, meer informatie over het inleveren van je (apparaten met) batterijen en accu’s en antwoorden op veelgestelde vragen.

Doe maar apart

Kun je de batterij eenvoudig uit een apparaat verwijderen? Doe dat dan en lever deze weer apart in. Moet je er veel moeite voor doen? Laat de batterij dan zitten, deze wordt dan verwijderd door een machine of door specialisten. Zij zorgen ervoor dat iedere batterij op een veilige manier wordt verwijderd.

Je kunt je batterijen en appraten met batterij(en) inleveren bij onze milieustraten in Goedereede, Middelharnis en Westmaas. Ook vind je op meerdere plekken in je gemeente inzamelpunten voor batterijen, zoals bij bouw- en supermarkten.

Woon je in de Hoeksche Waard en heb je een kapot apparaat waar je de batterij of accu uit hebt gehaald? Meld het dan voor 22 juni aan bij ewasterace.nl, zodat de leerlingen van een basisschool bij je in de buurt punten kunnen sparen tijdens de E-waste Race