In heel Nederland zetten zo’n 30.000 medewerkers zich dagelijks in voor het inzamelen van afval en grondstoffen, het draaiende houden van milieustraten, het schoonhouden van onze straten, plantsoenen en riolen, het vervoeren van ons afval en het recyclen en verwerken ervan.

Tijdens de Week van de Afvalhelden, de eerste volle week van maart (4 tot en met 10 maart), zet Nederland deze medewerkers in het zonnetje. En wij doen dat met onze eigen AfvalHelden. Want het werk van AfvalHelden gaat altijd door.

En maar goed ook, want zonder hen zou ons land een stuk minder schoon, gezond en veilig zijn. Hun werk doet ertoe! Dat geldt voor alle #AfvalHelden, van de inzameling en het transport tot de groenbeheerders en de verwerking.

Van afval naar grondstoffen

We gebruiken het woord ‘afval’, omdat dit een duidelijke en begrijpelijke term is. In onze branche hebben we het liever over ‘grondstoffen’. Want we willen natuurlijk al het afval dat we dagelijks produceren, gebruiken voor het maken van nieuwe producten. Dat we van al het gft weer compost maken, van een trui weer een trui en van een verpakking weer een verpakking. Dat lukt als iedereen een steentje bijdraagt!

Waarom de term ‘Helden’?

Ja … wanneer is iemand eigenlijk een held? Als je het aan de AfvalHelden zelf vraagt, zeggen ze vaak: “Ik vind mijzelf geen held, ik doe gewoon mijn werk”. Maar als zij hun werk neerleggen, wordt Nederland binnen de kortste keren een puinhoop. Het is een van die branches waar we als maatschappij echt niet zonder kunnen. En om Nederland schoon te houden trotseren de AfvalHelden dagelijks vele uitdagingen. Op de website van Week van de Afvalhelden en op onze eigen website lees je hier meer over.