Plastic verpakkingen kun je in de Hoeksche Waard en op Goeree-Overflakkee gescheiden van ander afval inleveren in de speciale pmd-zak. Ook lege verpakkingen van blik en lege drinkpakken doe je in de pmd-zak. Wij halen de volle zakken vervolgens op een vaste dag, 1x per week, aan huis bij je op.

Pmd-zak vol? Op de inzameldag aan de Kroonring!

Om opengereten zakken en rondslingerend pmd-afval in je buurt te voorkomen, is het moment waarop je je pmd-zak aanbiedt van belang.

Is je pmd-zak vol? Knoop de zak(ken) dan goed dicht voor je ze aanbiedt voor inzameling. Zo voorkom je vervuiling van je leefomgeving. Op de juiste, wekelijkse inzameldag hang je je pmd-zak(ken) vóór 8.00 uur ‘s ochtends aan de Kroonring. Als het niet anders kan, mag je de pmd-zak de avond voor de inzameldag vanaf 20.00 uur aanbieden.

En zijn er geen Kroonringen bij jou in de buurt? Leg dan je pmd-zak(ken) op de plek waar je je container voor papier-, gft- en restafval aanbiedt. Op winderige dagen raden we aan om je pmd-zak vast te knopen aan die van een ander, zodat de zak minder snel wegwaait.

De inzameldag voor jouw postcode vind je in de online Afvalkalender en in de RAD-app.

Nieuwe pmd-zakken nodig?

De speciale, transparante pmd-zakken zijn gratis verkrijgbaar bij diverse afhaalpunten bij jou in de buurt, zoals supermarkten en gemeentehuizen. Neem er één per keer mee als je een nieuwe rol gaat ophalen. Zo grijpt een ander niet mis. Op elke rol zitten 15 zakken, dus je kunt er een tijdje mee vooruit.

Op de banderol om de rol zakken en op de zakken zelf vind je trouwens ook lijsten van wat er wel en niet in de zak mag. De meest actuele wel/niet-lijst vind je trouwens op radbv.nl/pmd.

Geen verpakking? Niet in de zak!

De regels voor ‘t pmd zijn simpel: is het een verpakking van plastic of metaal of is het een drinkkarton, komt de verpakking uit je huishouden (dus uit de keuken of de badkamer) en is de verpakking leeg? Dan mag het in de pmd-zak. De lege verpakking schoonspoelen hoeft niet, maar kan in de warmere maanden wel zo hygiënisch zijn.

Kleine plastic spullen die geen verpakking zijn, horen bij het restafval. Grote plastic spullen zoals speelgoed, tuinstoelen en (grote stukken) piepschuim, kun je naar de milieustraat brengen.

Wat er verder wel en niet in de pmd-zak hoort, lees je op radbv.nl/pmd en in de Afvalwijzer in de RAD-app.

Je pmd recycleklaar, zo doe je dat

Even knijpen, schudden, trekken of schrapen – zo maak je een groot verschil. (Half)volle verpakkingen kunnen veel problemen opleveren bij de verwerking. Maak je verpakkingen dus recycleklaar, dan krijgt het straks een tweede leven als grondstof voor nieuwe verpakkingen en producten.

  • LEEG Maak je verpakkingen zo leeg mogelijk voor je ze weggooit. Schoon hoeft niet, maar gewoon tot de laatste drup. (Half)volle verpakkingen zorgen er namelijk voor dat de verwerking in de soep loopt. De sorteerinstallatie kan zijn werk minder goed doen. Zo belandt waardevolle grondstof alsnog bij het restafval en wordt verbrand. En dat is echt zonde.
  • LOS Lekker los van elkaar is lekker recycleklaar! Zorg er dus voor dat je verpakkingen niet in elkaar stopt voor je ze weggooit. Als ingezamelde verpakkingen zo veel mogelijk van één materiaal zijn, dan zijn ze beter recyclebaar. Dus is je yoghurtbakje leeg? Dan mag het bij het plastic. Zit er een dekseltje op van aluminiumfolie of ander plastic? Gooi dit er dan los bij.
  • PLAT Vouw je drinkpakken plat voor je ze weggooit, dan raakt je afvalzak of -bak een stuk minder snel vol. Dop er weer op en klaar ben je. Zo blijft er meer ruimte over in je afvalbak of -zak. Door te vouwen, haal je ook nog eens meer yoghurt of vla uit je pak – goed voor je portemonnee en tegen voedselverspilling!

Etensresten in verpakkingen trekken ook (plaag)dieren aan. Op zoek naar een lekker hapje klauwen of pikken ze je pmd-zak open met zwerfafval in je buurt als gevolg. Vooral in de zomer is ‘t dan ook aan te raden om lege voedselverpakkingen kort om te spoelen (hoeft niet, kan wel) voordat je ze in de pmd-zak doet. En zorg er altijd voor dat je de pmd-zak goed dichtknoopt voordat je deze aanbiedt om door ons te laten inzamelen.

Pmd-zak bewaren

Als je je pmd-zak thuis bewaart tot de wekelijkse inzameldag, kun je bijvoorbeeld een vershoudclip of zakafsluiter gebruiken om vervelende geurtjes tegen te gaan. Je kunt er ook voor kiezen om de zak in een pmd-ton of andere afsluitbare bak of ton te bewaren tot de inzameldag. Op de inzameldag haal je de zak eruit en hang je deze aan de Kroonring (of leg je de zak(ken) op de aanbiedplek); wij halen alleen pmd-zakken op, wij legen geen tonnen of bakken/containers.

Afval mag alleen bij het pmd als…

  • het een verpakking is van plastic of metaal of een drinkpak, en…
  • de verpakking uit het huishouden komt (dus uit je keuken of badkamer), en…
  • de verpakking leeg is.