Hoe de uitgifte van compost aan inwoners in 2006 begon en anno 2024 gaat, daar zit nog wel een spreekwoordelijk zaadje tussen. Als mede-initiator van de jaarlijkse Compostdag weet Gerrit Schelling, allround medewerker en ruim 37 jaar in dienst bij de RAD, als geen ander. Waar toen inwoners nog met hun eigen gereedschap compost kwamen scheppen, kunnen zij ook dit jaar op zaterdag 23 maart drie kant-en-klare zakken compost per bezoeker komen ophalen bij de milieustraat Goedereede (Provincialeweg 12b), milieustraat Middelharnis (Johannispolderseweg 19) en milieustraat Westmaas (Smidsweg 20a).

Van 08.00 tot 13.30 uur staan medewerkers van de milieustraten klaar om inwoners eventueel te helpen met inladen van de compostzakken via het stop & go-principe, waarbij zij desgewenst in de auto kunnen blijven zitten en de medewerkers de zakken compost achter in de auto leggen. Voor deze zakken geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt. Als je alleen compost komt halen, hoef je geen afspraak te maken voor de milieustraat (combineer je je bezoek met het wegbrengen van grondstoffen naar de milieustraat, dan reserveer je gewoon je tijdslot voor de milieustraat zoals gebruikelijk).

Gerrit Schelling, allround medewerker van de RAD

Gerrit Schelling, allround medewerker van de RAD.

En daarmee gaat Gerrit terug in de tijd van toen. De compost destijds was van geheel andere kwaliteit dan de huidige compost, weet Gerrit. “Deze was veel ruwer en bestond vooral uit vergiste compost van vogelzaad en takken uit de tuin. Door de inzameling van onder meer slabladeren, klokhuizen, banenschillen via de gft-container is de kwaliteit tegenwoordig een stuk verfijnder en schoon geworden.”

Die verfijning kwam er mede door de wijze van inzamelen. “Waar ik in 1987 nog elke dag achter de wagen liep en huisvuilzakken van de straat zó de wagen in gooide, zijn we heden ten dage voorzien van een mooi ophaalsysteem via zijbelading. De losse vuilniszakken waar al het afval in verdween, gingen er zodoende uit en de inzameling via onder meer de gft-container kwam er in.”

Gerrit glimlacht als hij terugdenkt aan die tijd. “Mensen waren blij met de compost. Zeker toen in 1996 de milieustraten ontstonden, werd het inzamelen nóg makkelijker. Daarvoor ging dat via een grote garage in Westmaas voordat we ons in 1997 aan de Smidsweg vestigden.” Het beheer van de milieustraat was kleinschaliger dan tegenwoordig. Het herkenningspunt bij de start van de uitgifte van compost was een Hollandse vlag gestoken door het oog van een container. “De compost lag daar toen naast de takkenstort achterin bij de milieustraat. Gemiddeld gaven we 1.600 zakken compost uit. We kregen daarbij veel hulp van vrijwilligers, die hielpen met het omleiden van het verkeer op de milieustraat. Ook op de komende Compostdag kunnen we weer rekenen op de vrijwillige inzet van collega’s.”

Van lieverlee groeide de Compostdag uit tot een dag waar menig burger naar uitkijkt. Voor de RAD is het een manier om inwoners te bedanken voor het gescheiden inzamelen van hun afval door de compost kosteloos ter beschikking te stellen. Op de Compostdag is ook een stand te vinden waar medewerkers van de RAD informatie geven over het belang van afval scheiden en inzamelen.

Voor Gerrit blijft het zijn moment van het jaar: “Het is altijd een prachtige dag, er heerst een gevoel van saamhorigheid. En wat voor mij vooral kloppend is, is dat de kinderen meedoen. Zo zal ik nooit het moment vergeten waarop een meisje van haar papa een schepje kreeg dat hij uit zijn zak haalde en aan haar gaf om zelf compost uit de berg te scheppen. Deze vader leerde zijn dochter spelenderwijs bewust met het milieu omgaan. Dat is heel mooi, want daar doen we het voor. Onze kinderen hebben tenslotte de toekomst.”